Разликата между зимни и летни гуми

1
Добави коментар
georgi.brezin
georgi.brezin

Разликата между зимни и летни гуми
27 Март 2015 / 15:13  |  Автор: gumi

 | Категория:

Спорт

,
Наука

,
Любопитно

,
Други

,
Пътешествие

,
Авто-мото

 | Рубрики:
Гуми

Хората използват автомобилите си по-малко през зимата, отколкото през лятото. Въпреки това, повече от половината от всички автомобилни катастрофи се случват през студените месеци. Много от тях са причинени от факта, че хората подценяват дължината на разстоянието, необходимо за спиране през по-студеното време. Какви са основните разлики между летни и зимни гуми? Кога трябва да се монтират на автомобила?

МАТЕРИАЛИ

Няма съмнение, че през първите дни на автомобилизма някой е забелязал, че летните гуми се пързалят по заледените пътища. Отначало този факт причинил главоболия докато пионерите в автомобилната индустрия се чудели защо техните меки летни гуми не се „захващат” за студеният път. Това било докато някой друг не отбелязал същината на проблема, че всичко се свежда до замръзването на гумите при минусови температури, което замръзване прави гумите неспособни да се справят с грапавите и замръзнали повърхности. Сред редица опити е дошъл и успехът – поставяне на големи количества силиций в гумения микс, което го прави по-гъвкав при ниски температури.

ПРОТЕКТОР

Вярвате или не зимните гуми работят добре в снежна обстановка, събирайки сняг в каналите между ламелите образуващи шарката на грайфера. Това осигурява по-добро сцепление по заледени пътища в сравнение с летните и всесезонни гуми.

ПО-КЪС СПИРАЧЕН ПЪТ

Използваните силициеви съединения в зимните гуми са перфектни при използване на студ и при температури до 7 ⁰С. При тези условия спирачният път на зимните гуми е по-къс отколкото спирачния път с летни гуми. При температури над 7 ⁰С ползите предоставяни от силициевите съединения изчезват и зимните гуми показват по-дълъг спирачен път в сравнение с летните, при спиране с един и същ автомобил, с една и съща скорост и на една и съща настилка.

ТРАЙНОСТ НА ГУМИТЕ И РАЗХОД НА ГОРИВО

Шофирането със зимни гуми през лятото ги износва бързо. Те буквално биват „изядени” от пътната настилка. По време на този процес се увеличава и разхода на гориво който дава автомобилът, а при тези цени на горивата кой би искал да зарежда по-често на бензиностанцията?

КОГА ДА МОНТИРАМЕ ЗИМНИ И КОГА ЛЕТНИ ГУМИ?

Температурата е от значение. Когато средната стойност на градусите е над 7 ⁰С е препоръчително шофирането с летни гуми. И обратното, при температури под 7 ⁰С е препоръчително шофиране със зимни гуми. При климатичните условия типични за България е препоръчително монтирането на зимни гуми през месец Октомври и смяната им с летни гуми през месец Април.

В най-големият български онлайн магазин за гуми GumiteBG.com могат да бъдат закупени гуми от цял свят. Единственото условие е гумите да са в производство!

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!