Как да различим нитратната диня

29
Добави коментар
ivan99gl
ivan99gl

Хубавата диня е узряла, сладка и по възможност с по-малко нитрати. В България повечето дини узряват по естествен път към средата и края на август. Времето, което е нужно от семката да израсне вкусна диня, е 75 дни. Пазарите и магазините вече са пълни с дини, но не е лесна работа да изберем хубава диня. Ето някои правила, които ще ви помогнат:

1. Понякога много малките екземпляри не са сочни, обратно – прекалено големите може да са нитратни. Затова най-добре изберете диня със среден размер, не много тежка на килограми. Такава диня при почукване издава глух звук, а при разрязване се чува трясък.

2. На зрялата диня кожичката лесно се бели. Одраскайте я нокът и се опитайте дали може да забелите горния слой на кората.

3. Сухият край на „опашката” не винаги е показател за зрялост. Много често късат дините зелени, а после доузряват в магазина или на пазара. Най-добре опашката да е жълта и завита (къдрава).

4. Не купувайте диня с пукнатини. От там може да са влезли микроби и да бъде опасна за здравето ви.

5. Преди да я разрежете, не забравяйте хубаво да я измиете. Прекомерно торените с нитрати дини обикновено са оцветени с ярък червен цвят с виолетов отенък. Когато разрежете истинската диня, по резнчето ще видите малки капчици сок, а „фалшивата” диня има гладка повърхност.

6. Ако разрязаната диня е много мека, а сокът, който пуска, е мътен, значи динята е нитратна. Влакънцата, които минават от сърцевината към кората, трябва да бъдат бели на цвят, а не жълти.

Иначе динята е вълшебен плод – съдържа малко калории, играе ролята на антидепресант и лекува доста болежки.

Динята е полезна за различни заболявания на стомаха, жлъчката, черния дроб, при подагра.

През лятото се потим най-много, а с потта губим соли, като магнезия. Сто грама диня съдържат 224 мг магнезий. 150 грама диня покрива дневните нужди от този микроелемент.

Поради ниското съдържание на въглехидрати, тя е подходяща е за диабетици, които могат да ядат до 200-300 г диня на ден.

Помага при запек, защото съдържа магнезий и фина целулоза.

Регулира перисталтиката на червата и стимулира отделянето на жлъчен сок.

Сокът от диня е чудесен дезинфектант. Бабите казват, че помага при авти в устата. Сдъвчете бавно едно парче диня, оставете сокът по-дълго в устата си.

Няма по-разхлаждаща и освежаваща храна за летните дни от сладката и сочна диня!

Любовен десет – ананас и диня
Сладолед от диня
Вижте подобна тема във форума