Йога за бременни – Edna.bg

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Светла Иванова

Снимка:
Личен архив

През първата ми бременност установих колко е полезно практикуването на йога и за бременните жени.

Това ме вдъхнови да подготвя и запиша на дивиди програма, специално за вас – бъдещите майки, която се радва на голям успех. Заснех я в осмия месец по време на втората ми бременност. Оттогава често ме питат дали няма да започна да водя часове и за йога за бъдещи майки.

Имам удоволствието да ви поканя на откриването на новото студио „Сантоша“ (ул. „Георги Бенковски“ 11), в което ще имам и такива часове. Тази неделя може да се възползвате от отворените врати на студиото и да опитате. Часовете ми ще бъдат всеки понеделник и сряда от 10.30-11.30ч, а за останалите практики – класическа йога за всички и йога за деца може да видите графика ми тук или в личния ми сайт тук.

Специално за вас, бъдещи майки, днес ще ви представя някои от упражненията показани в диска ми, които ще правим в практиките ми. Препоръчвам ви да ги правите след 3-я месец от вашата бременност и след като сте се консултирали с лекар. А също да сте много позитивни и спокойни. Йога е най-доброто, което можете да направите за вас и вашето бебе. 

Започнете с поза „Пеперудка“

Това упражнение укрепва гърба и прави бедрата и таза по-гъвкави.

В седнало положение допрете стъпалата на краката едно до друго. Хванете ги и започнете да правите махове. Направете поне 50 маха. Дръжте гърба изправен.

Продължете с извивки много полезни за гръбначния стълб. Легнете по гръб. Отпуснете раменете на пода. Ръцете са в страни. За по-голяма стабилност обърнете дланите надолу. Ходилото на единия крак, поставете върху коляното на другия. Усуквайте таза и краката в едната посока, а главата в противоположната. Разтягайте, докъдето можете и ви е приятно. После – в другата посока. Повторете бавно поне 3 пъти на всяка страна. Наслаждавайте се на разтягането.

Раздвижете гърба и с „котешки извивки“

„Котешки гръб“ или „котешки извивки“ е едно от най-полезните упражнения, които укрепват матката и премахват напрежението в кръста. Позата също е полезна против болки в гърба. Помага ви също да раздвижите таза и ви подготвя за раждането. Упражнението е като люлка за вашето бебче.

Застанете на колене. Вдишайте и изпънете главата нагоре. Издишвайки, наведете главата и извийте гърба в обратна посока. Повторете няколко пъти със собствено темпо. Почивайте си, когато имате нужда.

Поза „Риба“

Направете тази асана само ако се чувствате добре, без да се насилвате. Особено полезна е за борба против депресията. Преустановете я в напреднала бременност.

Сложете ръце под ханша с  длани обърнати към пода. Вдишвайки натиснете лактите надолу. Извийте гръбнака нагоре, като опрете върхът на главата в пода. Дишайте равномерно. За да излезете от позата, издишвайки отпуснете първо главата на пода, после ръцете.

Докато сте в легнало положение нека направим малък мост. Хванете глезените с раздалечени крака и вдишвайки вдигнете ханша нагоре. Издишвайки спуснете ханша обратно на земята. Повторете 8 пъти, като се опитвате да стягате таза и тазовото дъно допълнително при всяко повдигане.

Модификация на „Главоколянна поза“

Тази асана стимулира цялата нервна система и укрепва вътрешните органи. Седнете и разтворете крака, за да може при навеждане да наместите корема между тях. Наведете се напред, като държите гръбнака изправен. Останете колкото ви е приятно, без да чувствате напрежение.

Клякане

Не забравяйте клякането – то ще направи ставите на таза още по-гъвкави, ще укрепи мускулите на гърба и бедрата. В програмата ми правя 3 серии със седем къси клякания, а осмото е до долу на цели стъпала. Ако ви е трудно, се дръжте за стол. Като стигнете до долу, разтворете бедрата като ги натискате с лакти. Останете така, докато ви е удобно. Важно е после да се изправите бавно, за да не почувствате замайване.

Странична поза за релаксация

Много удобна за вас и вашето бебе дори в най-късния етап на бременността. Релаксацията ще ви помогне всеки път, когато почувствате нервност или напрежение. Легнете на лявата си страна. Изпънете лявата ръка. Свийте дясното коляно и го поставете пред левия крак. После свийте дясната ръка така, че да застане пред лицето ви или под главата. Важното е да отпуснете всеки мускул, като започнете от пръстите на краката и стигнете до челото. Почувствайте цялото си тяло тежко, а мисълта ви спокойна. Няколко минути пълна релаксация са по-полезни от часове неспокоен сън. Предайте положителните си мисли на бебето и си го представете, каквото искате да бъде.

Желая ви много усмивки, лека бременност, лесно раждане и здрави и добри деца!

Пишете на Светла Иванова на [email protected].