Д-р Иво Инджов пред Хаштаг-BG: Кризата в дясното е много по-сериозна от тази вляво (видео)

2
Добави коментар
Hashtag-bg
Hashtag-bg

Публикувана:
03
Април
2015 10:20

 

„Кризата в дясното е много по-сериозна от тази вляво“. Това каза политологът от Института за модерна политика д-р Иво Инджов пред Росен Георгиев в традиционната седмична рубрика „Разговор“ на Хаштаг-BG. „Действително в последните 20-25 г. в условията на преход се говори само за кризата вляво. Ако разгледаме този проблем в международен и чисто български план, ще видим, че последните 2-3 десетилетия в света минаха под знака на неолибералния консенсус. Считаше се, че държавата трябва да става все по-малка, пазарните сили трябва да са все по-освободени и това се реализира в условията на глобализация. Тази рецепта известно време работеше, но от финансовата криза насам, този неолиберален модел, базиран на пазарния фундаментализъм, е изчерпан“, каза още той.

„В Европа и света неолибералният модел се провали. Той беше наложен и в България, само че през тези 25 г. непрекъснато се повтаряше колко е лошо да си ляв, колко е лошо държавата да влезе в своите функции, но същевременно държавата беше използвана от приятелски до властта кръгове. От една страна имахме неолиберален модел, от друга страна имахме връзкарски капитализъм, това е много характерно за България. Дълго време се считаше, че този модел няма алтернатива. Само че се видя, че не е така! В Европа този модел даде много дефекти, които започнаха да се усещат и в България особено след идването на ГЕРБ на власт“, заяви д-р Иво Инджов пред Хаштаг-BG.

„Раждането на прекариата е един от симптомите за краха на неолибералния модел. Прекариат е онази класа от обществото, която работи сезонно, почасово и не се ползва със синдикална защита. Това са всички онези, които изпитват несигурност за работата си. В България също се наблюдават тези явления. Това е глобалната рамка на кризата на дясното. Какво имаме днес от гледна точка на управлението на Четворната коалиция? Каква политика се провежда в момента в България? Това е политика в защита на интересите на богатите за сметка на бедните. Ето вижте реформата, която здравният министър Москов иска да проведе – няколко пакета, които ще свият здравната помощ, ще карат хората да чакат по-дълго при лекар и пълен обем от услуги ще могат да си позволят само по-богатите“, заяви политологът.

„Какво друго прави правителството? Тук трябва да обърнем внимание на инфраструктурата, към която разбира се трябва да причислим и сериозният ПиАр елемент. Това правителство умело си служи с възможностите на пиара. Ето, пускат в експлоатация още линии на метрото в София. Чудесно, само че в София има цели квартали, в които няма детски градини – като една „Обеля“ да речем. Има навсякъде дупки, не са решени проблемите с бездомните кучета, няма развити социални услуги. Това е специфична българска проява на кризата на дясното. От една страна десните мислители казват, че държавата трябва да се свива и да не се намесва, но тук има сериозно противоречие, защото същите тези десни сили искат масирано присъствие на държавата в определени сегменти от обществения живот, с което се облагодетелстват определени кръгове“, добави той.

Какво още каза политологът д-р Иво Инджов пред Росен Георгиев в „Разговор“ на Хаштаг-BG може да видите във видеото:

 

Политологът от Института за модерна политика д-р Иво Инджов пред Росен Георгиев в предаването #Разговор на Хаштаг-BG: Кризата в дясното е много по-сериозна от тази вляво. Вижте какво още каза д-р Инджов във видеото:
Posted by Hashtag-bg.com on Friday, April 3, 2015

 

Автор: Хаштаг-BG