В кухнята с Иван Звездев

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Кой е Иван Звездев в няколко думи?
Много весел, непоправим оптимист, вярващ в доброто у всеки.

Спомняш ли си как и кога „проходи“ в готварството?
Да, в втори клас след като се бях научил да чета, се вдъхнових от Хитър Петър, който искал само да си стопли хлебеца с аромат на печени наденички, но Настрадин Ходжа му казал да се маха, защото и димът струва пари. Така си изпекох на домашния грил първия кренвирш. А сериозното готвене започна на 14 години като скараджия на Щъркелово гнездо, където отговарях и за различните гювечета – по Шопски и Тракийски.

Какво е твоето основно правило в кулинарията?
Да не рискувам пред гостите с неизвестни за мен вкусове, продукти или готварски техники. Т.е. всяко ново нещо го правя само за мен, дори и на семейството не давам да опитват, ако не го харесам, така ако имам провал той си остава само за мен. Няма смисъл да се уча на чужд стомах 🙂

Колко е важна презентацията на ястието?
Толкова, че да не разсейва консуматора и да не се стига до случай, когато много красивото ястие не се изяжда защото ще му развалим външния вид. И все пак не всяка храна се нуждае от специална декорация. Например, една красиво изпечена пържола, достатъчно сочна може само да я развалим, ако върху нея сложим хризантема от репичка или краставица, но ако е поднесена с гарнитура, е нужно да се добави акцент, който да направи изгледа на цялата чиния приятен. 

Откъде черпиш вдъхновение, когато готвиш?
Основно от музиката ни, както и от красотата на България. Ако на даден празник видя хората как се веселят и забавляват, ми идват много идеи за ястия. Общувам на пазара с много хора и те ми споделят свои рецепти и трикове, аз приемам, опитвам и понякога надграждам и подправям ястието в моя си стил. А моят стил е добре съчетани подправки и премерено дозирани, така че да обогатят ястието още повече.

Имаш ли някакви изпитани хитрини?
Толкова много са, че май ще е нужно да напиша специална книга. Но може би най-практичната е да не плача като режа лук – слагам го във фризера за 10 минути и тогава бързо го нарязвам, тъй-като имам много подправки и ми е мъчно снега да ги затрупа и унищожи, магданоза го суша в микровълновта фурна. Слагам го между две салфетки, и на пълна мощност пека 1 минута, после разбърквам клонките и отново връщам но за 30 сек. Така повтарям операцията на няколко етапа докато магданоза е добре изушен. Има невероятен вкус и запазен цвят.

И ще споделя още една тайна, лятно време като беля домати за салата или готвене, никога не хвърлям обеленото- нареждам го на хартия за печене леко посолявам и на 90 С суша за около час. Когато доматената ципа изстине я стривам  с хаванче или кухненски робот и съхранявам в буркан. Така имам невероятна “ доматена подправка” за всяко ястие.

Без какво не оставаш в кухнята?
Без сол, нишесте, захар, чубрица, брашно, оцет и олио, чесън и люти чушки.

Към коя кухня имаш слабост?
Японската и Китайската и като цяло тази на Азия

Какво е отношението ти към традиционната кухня?
В последните години се фокусирах изцяло към родната традиционна кухня, така че да я перфекционирам до много по-високи нива отколкото е сега. И нямам намерение повече да уча чужди кухни и нови техники. Удоволствието от нашите гозби за мен е несравнимо. Щастлив съм,че вече народът ни обикна отново боба и картофите.

Коя е любимата ти храна?
Риба и спагети.

Има ли нещо, което не обичаш да готвиш?
Пуйка, прилошава ми само като я видя или помириша.

Какво е последното нещо, което приготви?
Ориз с домати и праз. Това ни е любимото ястие, постно и невероятно вкусно.

Сладко или солено?
Солено.

Без какво не може един сладкиш?
Без сладко:) А то е в много форми: сушени плодове, мед, захар. ликоьр.

Какво ще посъветваш начинаещите кулинари?
Да черпят информация от доказани автори, които са познати, а не от безимени книжки за левче или два. Мнозина готвят и то добре, но да напишеш рецепта, така че на всеки да се получи, не е лесна работа и не всеки го умее, а е важно още в първите стъкпи в готвенето човек да има успех, за да не се откаже или разочарова от своите резултати. И най-важното – гответе само ако ви се готви! Няма ли желание, нещата са провал. Казвам го от личен опит, когато нямам настроение, си намазва филийка с масло и шарена сол.

02.04.2015/ интервю на Христина Спасова