За щастливата развръзка на проекта „Моето мечтано бебе“ здравословно

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

„Моето мечтано бебе“ е съвместен проект на Медицински комплекс „Д-р Щерев“  и предаването „На кафе“ по Нова ТВ, който стартира през януари 2014 година. Три са щастливите двойки, които получиха възможността да извършат безвъзмездно инвитро процедури в Комплекса и да сбъднат мечтата си да станат родители.

Нека ви разкажем историята, мечтите и смелостта на една от двойките, участващи в проекта – Галя и Краси.

Как започна всичко?

С едно писмо, в което Галя успя с няколко реда да разкаже трогателната история на своята мечта да бъде майка.

„Здравейте, бих искала да разкажа моята история, неяснотата и невъзможността да имам дете със съпруга ми. Това е много труден момент за всяка едно семейство. Но аз все още имам надежда и вярвам, че един ден и това може да стане.

Бах 14-годишна, когато на майка ми й бе поставена диагноза – рак на шийката на матката. Това бе шоков момент за мен. В продължение на 2 години се грижех за нея и гледах как угасва. Налагаше се в последните месеци да ѝ поставям инжекции с морфин. Тогава не осъзнавах, че вече би трябвало да имам менструация. Бях спокойна, че всичко ще се нареди. Тя почина. От този момент, когато вече нямаше за кого да полагам грижи, осъзнах, че имам проблем. Потърсих лекарска помощ. Посетих лекар във Враца, а оттам отидох в София и ми бе предписано лечение с Естрофем. Очакваното подобрение не се случи и се наложиха изследвания.

Омъжих се. Моят съпруг знаеше за проблема ми. И вече 6 години заедно се борим, за да имаме дете. Започнах отново да ходя по лекари. Имам цикъл след лечение и по време на лечението, но когато мине малко време, той отново спира. Липсата на средства възпрепятства моето лечение. Защото с времето разбрах, че нямаш пари – няма лечение; имаш малко пари – получаваш рецепта.

Позовавам се на младостта си, медицината в 21 век, помощта и съдействието на хора като вас.“

Трогнати от историята на Галя специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и екипът на предаването „На кафе“ предприеха първите крачки към сбъдването на мечтата на Галя и Краси да се радват на собствена рожба. Бяха проведени всички необходими изследвания и прегледи, които показаха, че е необходимо и двамата партньори да преминат специално лечение преди да се предприеме инвитро процедура.

При Галя се налагаше прилагането на ICSI методика, която наподобява класическо инвитро оплождане, но разликата е че чрез микроманипулаторна система се избира един сперматозоид. След това той се инжектира в цитоплазмата на яйцеклетката. Методът дава шанс да се получи оплождане при т.нар. мъжки фактор. В допълнение беше приложена IMSI технология – чрез нея при оптично увеличение с микроскоп от над 6000 пъти биолозите и ембриолозите от инвитро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, имаха възможност да направят подбор на най-добрите сперматозоиди между наличните.

Д-р Юнакова е специалистът, който прие присърце случая на младата двойка и направи невъзможното възможно. Още само след първия ембриотрансфер, тестът за бременност на Галя беше положителен. Едва при 6 на всеки 100 жени, настъпва бременност след трансфер на един ембрион на ден втори (т.нар. неселективен ембриотрансфер).

Това бе изключителен успех за целия екип от акушер-гинеколози и ембриолози на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, особено след диагностицираните сериозни медицински проблеми при двойката.

Първите няколко месеци от бременността минаха спокойно и без оплаквания, но за съжаление не всичко протече по желания начин. Няколко път се наложи Галя да бъде хоспитализирана от д-р Юнакова по спешност за задържане, а най-накрая бе диагностицирана с преждевременно изтичане на околоплодни води. Наложи се превеждане в Университетска АГ болница „Майчин дом“, където малката Александра се роди преждевременно през декември 2014 при д-р Анаталий Дуковски и беше поета под грижите на интензивното неонатологичното отделение, ръководено от проф. Боряна Слънчева.

След много тревоги и молитви от страна на родителите и непрестанните грижи на всички специалисти, работещи по случая, малката Александра беше изписана на един от светлите християнски празници Благовещение, 25 март, когато празнуват Деня на „благата вест“ и екипите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

На празника щастливото семейство с малката Александра посетиха Медицински комплекс „Д-р Щерев“, за да изкажат огромната си благодарност към д-р Юнакова. Радостта и емоциите бяха големи!

И сега за Галя и Краси започва една нова и прекрасна история заедно с чаровната Александра.