Поддържане на дървени мебели

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Полагайки една идея малко повече усилия в почистването на дървените мебели, можем много лесно да ги освежим, с което ще безспорно ще им върнем загубения блясък и изящен външен вид. Съществуват няколко начина за подновяване на повърхността, а именно посредством полиране и редовно поддържане с помощта на леко навлажнена кърпа.

Поддържане на дървените мебели с подръчни средства

Оцетът представлява един изключително добър метод чрез който можем да дарим дървените си мебели с блясък и очарование. Зехтинът от друга страна също често намира приложение за почистване и поддържане на мебелите тъй като той разгражда петната и оцветената повърхност. За да се възползвате от свойствата на зехтина и оцета е необходимо да ги смесите, спазвайки указанията, касаещи съотношението им.

За целта, използвайте приблизително 150 мл зехтин и 50 мл оцет, след което впръскайте получения разтвор с флакон с пулверизатор върху повърхността на мебелите. В случай, че става дума за почистване на мръсотия или премахване на насъбралата се прах, можете просто да използвате суха кърпа.

Мебелите, които са изработени от плоскости са устойчиви на влага и мухъл. Освен това, те не променят цвета си под въздействието на слънчевите лъчи благодарение на лаковото покритие, в което се съдържат UV филтри.

Изработените плоскости от дървесни частици или MDF наподобяват масивна дървесина особено ако повърхността им е покрита с естествен фурнир. Този вид мебели могат да се почистват с масовите почистващи препарати, стига в техния състав да няма хлор.

Със същите се почистват също мебелите от пластмаса, а за MDF повърхностите, покрити с боя, се снабдете със съответните препарати. Ако евентуалните мазни петна не се отстранят веднага, след това премахването им бива много по-трудоемко.

Разтвор от вода и обикновен сапун представлява достатъчен надежден метод за тяхното изчистване. Благодарение на ламинираното покритие на ПДЧ плоскостите, третирането им с всякакви почистващи е възможно, стига да не попадне вода между сглобките на детайлите. В противен случай рискувате деформиране на повърхността.

Почистване на мебелите

Важно условие при почистването на мебелите е използването на специализирани препарати. Материалът, от който са изработени мебелите определя съответно вида на препарата, който ще използваме. Въпреки всичко това обаче е препоръчително да избягваме прекомерно честото използване на специализирани препарати за почистване – за целта чудесна работа върши и леко навлажнената мека кърпа.