Турция блокира социалните мрежи и YouTube заради снимка на отвлечен

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Турските власти блокираха достъпа до социалните мрежи Facebook и Twitter, както и до сайта за видеосподеляне YouTube. Поводът е снимката на отвлечения от екстремисти прокурор Мехмет Селим Кираз миналата седмица. По-късно Twitter отново стана достъпна, след като снимките от похищението бяха премахнати, съобщи Ройтерс.

Facebook съобщи, че е ограничила достъпа до част от съдържанието, но ще обжалва решението в съда.

Вестник „Хюриет” и страницата на YouTube публикуваха копие на решението на съда за блокирането на достъпа до 166 сайта, публикували снимките. Освен социалните мрежи, съдът разпорежда да бъдат блокирани и и някои материали на турски електронни издания.

Много от турските интернет доставчици въведоха забраната веднага.

В разгара на заложническата криза на 31 март, властите забраниха отразяването й в реално време. 13 турски медии и журналисти не бяха допуснати до пресконференция и погребeнието на убития прокурор Мехмет Селим Кираз, тъй като са публикуваха снимката, на която похитителят е опрял пистолет в главата му. По-късно турският министър-председател Ахмет Давутоглу съобщи, че е дал нареждането за отнемането на акредитациите им. Турските власти започнаха криминално разследване срещу няколко турски вестника, които публикуваха изображението.