Трухчевата къща, село Вълчовци – къща за гости

1
Добави коментар

Комплекс „Трухчевата къща”се намира в китното еленско селце Вълчовци. Разположено е на 7км източно от Възрожденска Елена, по протежението на Стара Планина и на 500м. от язовир „Йовковци”. Тук предприемчивите балканджии семейство Трухчеви решават да обновят дядовата си къща, построена през 1880 година. Постепенно идеята им се разраства и те създават едно от най-привлекателните места в Еленския балкан. Комплексът се състои три отделни къщи разположени в голям изпълнен със зеленина двор. Още с преминаването на широката порта пред вас се разкрива красива постройка с широк двор с цветни лехи, с малък басейн и ромолящо поточе покрай къщата. За палавите дечица е на разположение детският кът. Пълно спокойствие и тишина, съчетани със траниционни домашни вкусотии, ще направят почивката ви незабравима. Съчетанието между уменията на приложничката Галя и усета и към красивото и размаха да гради на еленчанина Иван са дали удивителни резултати. Целия комлекс до най-малката подробност е замислен и реализиран така, че да се почувствате наистина пречистени и отпочинали. Убедете се сами.

„Удивителното  съчетание на бит, традиция, стил и съвременност.“

Навсякъде вътре ухае на дърво, а усещането за уют се подсилва от домашнотъканите черги и вековния гредоред, запазен от старата къща.

 През прохладните летни вечери е особено приятно да вечеряте навън или да изпиете една еленска сливова, която стопанина сам приготвя, за да е сигурен, че гостите му ще получат най-доброто.

Можете да се насладите на спокойствието на Трухчевата къща и очарованието на природата през всичките сезони на годината. Много често по големите празници като Коледа, Нова година, Гергьовден и др. тук се организират пищни празненства. В „Трухчевата къща“ идват хора от всички краища на страната, тъй като районът става все по-популярен. Той е знаково име за имиджа на Елена като развиващ се, съвременен туристически град.

Срещу портата на къщата се издига малък параклис. Знак, че това място е свято, тъй като на него в миналото местните са извършвали своите обреди и са отправяли молитвите си, тъй като са нямали църква. Като добри християни семейство Трухчеви са превърнали старото черковище в скромна обител, където сред уюта и покоя на балканската природа можете да потърсите душевен мир и пречистване.