Холандците са най-високите хора на планетата

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Холандците са най-високите хора на планетата

08 Април 2015 | 10:59

/КРОСС/ Холандия е страната на гигантите: жените средно са с височина почти 1,71 метра, а мъжете – 1,84 метра, пише „Гардиън“, цитиран от news.bg.

Но как холандците са станали нацията с най-високите хора на планетата остава мистерия. Преди два века те са били известни като едни от най-ниските хора. Какво се е случило от този период?, пита британското издание.

Експерти заявяват, че най-популярното обяснение е храната – богата на калории диета, включваща месо и животински продукти. Но това не може да бъде пълното обяснение, допълват те.

И други европейски страни споделят подобен просперитет и подобряване на стандарта на живот, но гражданите им не могат да се причислят към групата на държавите с най-високите хора.

Средната височина на мъжа в Холандия се е увеличила с 20 сантиметра през последните 150 години, според военна информация. За сравнение средната височина на един американец се е увеличила със само със 6 сантиметра за същия период.

Изследователи, водени от Герт Стулп, специалист по обществено здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, събират холандска информация от LifeLines – данни за живота и здравето на повече от 94 500 души, които са живеели в северната част на Холандия от 1935 до 1967 година.

Екипът е открил, че в най-многолюдните семейства мъжете са високи, а жените са със средна височина. Например мъжете са със 7 сантиметра над средната височина. Мъжете с малко деца са със 14 сантиметра по-ниски от средната височина.

Изследването не включва генетичен тест, а наблюдения, при които естествената селекция може да играе роля: с времето все повече и повече холандци са високи.

 

Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция „КРОСС“
позоваването е задължително.