Как да изберем правилния климатик?

1
Добави коментар
webmotionseo
webmotionseo

Имате нужда от помощ при избора на климатик? В следващите няколко реда ще Ви запознаем с основните показатели, на които е необходимо да обърнете внимание, за да направите разумна покупка.

 

Преди да посетите магазин за климатици, трябва да бъдете подготвени да отговорите на всякакви въпроси, свързани с параметрите на Вашето жилище, като кубатура, височина, изложение, тип строителство, има ли изолация, каква е дограмата, на кой етаж се намира.  Съобразяването с тези фактори подобрява ефективността на климатичната система и увеличава продължителността  на експлоатацията ѝ.

 

Климатиците се делят основно на два вида – конвенционални и инверторни. Разликата между тях се състои в работата на компресора. Конвенционалните поддържат постоянни обороти до достигане на зададената температура, след което изключват. Включват се отново при регистриране на промяна в градусите. Резултатът от постоянното включване и изключване се изразява в по-висок разход на електроенергия от порядъка на 20-40%, в сравнение с инверторните климатици.  Добре е да имате предвид, че конвенционалните системи замръзват при минус  9-10 градуса. Регулирането на оборотите на компресора при инверторните климатици се осъществява автоматично. Желаната температура се поддържа, без уредът да се изключва. В резултат нивата на шум са по-ниски, а животът на системата e по-дълъг.

 

Изключително важно е да съобразите мощността на климатика с кубатурата на помещението, за което ще се използва. Не правете грешката да избирате модел с по-ниска от препоръчителната мощност. В противен случай, в стремежа си да достигне желаната температура,  уредът ще работи непрекъснато при максимално натоварване. Така не само ще се изразходва повече енергия от необходимото, но и животът на климатика ще се съкрати значително. Същото важи и в случай, че закупите модел с по-висока от необходимата мощност. Тогава уредът ще се включва и изключва често и съответно ще увеличи разходите ви за електричество.

 

Мощността при климатиците се обозначава с британската единица BTU (British Thermal Units). Един ват (W) се равнява на 3.412 BTU. За 1 кубичен метър от дадено помещение са необходими 200 BTU (60W). Достижимата мощност, обаче, зависи от различни фактори, като  брой хора в помещението и наличие на други електроуреди. Добре е климатикът да надвишава с 20-30% възможностите за охлаждане, за да не се претоварва. Най-популярни на нашия пазар са уреди с мощност 9000 или 12 000 BTU, като първите са подходящи за климатизирането на малки по площ помещения, например детски стаи.

 

EER (Energy Efficiency Ratio) и COP (Coefficient Of Performance) са изключително важни показатели за енергийна ефективност. Първият измерва ефективността в режим на охлаждане, а вторият в режим на отопляване. По-високите стойности на тези показатели означават по-ниска консумация на енергия и по-висока екосъобразност. Климатичните системи клас А имат най-висока енергоефективност, а тези клас G – най-ниска.

 

Шумът е важен фактор, на който трябва да обърнете внимание, особено, ако избирате климатик за спално помещение. Децибелите на външното тяло на добрите системи не надхвърлят 30db шумоотдаване. Имайте предвид, че конвенционалните уреди работят на по-бързи обороти и генерират повече шум.

Ако имате нужда от допълнително съдействие за избора на климатик, можете да се обърнете към нашия екип от професионалисти.  Ще се погрижим както за това да изберете правилния за вашите нужди уред, така и за неговия правилен монтаж и поддръжка.