Бавен компютър – причини? | Блог на MenGear.bg

1
Добави коментар
cozybg
cozybg

06
апр

Едно от нещата, които ядосват хората най-много, използващи компютър в днешно време, е, когато този компютър става все по-бавен с течение на времето. Това обикновено се случва години, след като си купил компютъра си, но понякога се случва още в първите месеци. И тъй като всеки един нас използва компютъра си за различни задачи и дейности, причините за това забавяне са много и различни. И все пак след като сме купили компютъра си, инсталирали сме го и за първи го пуснем, той работи светкавично бързо. Това е така, защото все още няма нищо качено на него. Независимо от това дали имаме PC или Mac, след като сме сваляли файлове, инсталирали сме различен software, сърфирали сме в интернет, нашият компютър става претъпкан с файлове и натоварва ресурсите на системата. В допълнение има още много неща, които допринасят за забавянето на компютъра. В следващите редове ще представим кои са основните причини за това.

Софтуерни проблеми и повреди по хард диска

Нашето проучване започнахме с разговор с Рейчъл, IT специалист в Нюйоркския специализиран магазин за поправка на компютри на Apple Tekserve. Рейчъл сподели, че основните две причини за забавянето на компютъра с течение на времето са софтуерни проблеми и повреди по твърдия диск. Такъв тип повреди се причиняват от инсталирането на нови програми, като най-често проблемите са свързани с операционната система като например разваляне на RAM-та, заради статичното електричество (от килими или други фабрични предмети), токови удари, повреда на хардуерните устройства, а за обикновените Windows users-и остаряването на системата с течение на времето.

Недостатъчна RAM  памет

Други две причини са недостатъчна RAM памет или просто че просто няма повече място на hard disk-а. Недостатъчната RAM памет води до това, че hard drive-ът се опитва да компенсира липсата на памет. Постоянното търсене на повече RAM изразходва ресурсите на компютъра и за останалите task-ове компютърът има все по-малко ресурси. Потребителите стават жертва на още нещо, а именно инсталирането на ненужен software. Това пълни hard drive-а на компютъра, което води до недостатъчно място на компютъра и търсенето на повече място става също за сметка на скоростта.

И все пак, ако нямаме много инсталирани програми и приложения на компютъра си и той все пак работи все по-бавно и по-бавно?

System Updates

В такъв случай забавянето на компютъра може да бъде причинено например от системно обновяване на software-а, защото update-ите само по себе си заемат повече място и изискват повече системни ресурси. Whitson Gordon of Lifehacker отбелязва, че теоретично ако инсталираме само нужните програми, без да инсталираме случайно и други приложения и ако никога не update-ваме нито една програма, компютърът ни би трябвало винаги да работи толкова бързо, колкото първият ден, в който сме го пуснали. Но това в никакъв случай не е възможен и надежден начин за използването на компютъра ни.

А и все пак ако имаме въртящ се хард драйв, след като той поостарее малко, той ще започне да забавя работата на компютъра. Също така е важно да отбележим, че всеки един такъв hard drive накрая ще се развали. Това може да бъде и утре, но може да се случи и след 10 години.

Лесни решения на проблема „бавен компютър“ е да инсталираме SSD или просто да си купим нов компютър.

Вируси и malware

И не на последно място трябва да кажем, че различни вируси и malware могат също да доведат до забавяне на компютъра ни. А това, че инсталирането на антивирусна програма може да спаси компютъра ни, е просто мит, развенчан от Whitson Gordon. Така че трябва да бъдем по-внимателни преди да инсталираме антивирусна програма.

Накратко трябва да проверяваме какво заема най-много място на нашия компютър, да сърфираме сигурно в интернет, да изтриваме cache-а, internet browsing history и временните интернет файлове, да изпразваме кошчето, да проверяваме какви програми стартират с пускането на компютъра и какви процеси вървят постоянно, за да запазим за най-дълго време скоростта на компютъра си.

И все пак трябва да приемем факта, че с времето компютърът ни ще стане по-бавен, тъй като това е естествен процес.