10-те най-странни Великденски традиции в света

3
Добави коментар
yurix
yurix

Навсякъде по света, различните култури, страни, общности и секти имат свои собствени традиции, обичаи и странности, които излизат на яве по време на Великденските празници. Някои се събират в църквите, за да отбележат възкресението на Христос, докато други празнуват, танцувайки по улиците, ядат шоколадови зайчета, пускат хвърчила, правят омлети, четат криминални романи или украсяват дърветата, все едно е Коледа.

Запознайте се с най-чудноватите и интересни световни Великденски традиции.

Бермудските острови

Бермудските острови организират фестивал на хвърчилата на Разпети петък. На този ден жителите на Бермуда пускат в небето ръчно направени хвърчила, ядат торта, приготвена от риба и горещи кифлички във формата на кръст.

Твърди се, че традицията е възникнала преди години, когато местен учител от британската армия се затруднява да обясни Христовото възнесение на небето на децата от неделното училище. Тогава, за да могат малките ученици да го разберат по-ясно, той измайсторява хвърчило, оформено като кръстоска, за да илюстрира Възнесението. Традиционните бермудски хвърчила са изработени с цветна хартия и дълги разноцветни опашки. Характерни за тази Бермудските Великденски празници са също и маскарадните игри, напомнящи на нашите кукери.

Снимка: westjetmagazine.com – http://bit.ly/1DQcYqO

Швеция

В Швеция, Великден се празнува с ястия от яйца, херинга, и Янсон (картофи, лук и мариновани сардини, печени в сметана). Най-интересната шведска великденска традиция е свързана с това, че в дните преди Великден, децата се преобразяват на великденски вещици. Обличат стари дрехи, рисуват лицата си и обикалят кварталните къщи, за събират сладкиши. Традицията напомня на американския Хелоуин, само че тук малките вещици не само получават бонбони, а и дават нещо от себе си – рисунки, камъчета и др.

Снимка: http://bit.ly/1F23C5Y

Норвегия

В Норвегия, идеята на Påskekrimmen, или “Великденски трилър”, както се превежда на български, се изразява в това цялото семейството да разгадае криминална загадка, била тя от книга или по телевизията, и да разбере кой е убиецът. Много норвежци обичат да прекарват няколко дни на дивана в четене на криминални романи и загадки.

Тази странна семейна забава наистина е добила огромна популярност дотолкова, че повечето големи телевизии и печатни медии в Норвегия действително променят графиците си така, че да излъчват или публикуват само криминални загадки за Великден.  Някои млечни компании дори имат специални кутии, направени, така че хората да четат мини загадки по време на закуската си около Великден.

Снимка: http://bit.ly/1aweJf

Снимка: http://bit.ly/1Jwfj9b

Хаити

Страстната седмица в Хаити драстично се различава от другите по света с неочаквана смес от католическите и вуду традиции. Всяка година вуду вярващите правят поклонение в чест на духовете до село, наречено Souvenance. За да покажат предаността си към висшите сили, хората честват празника със силна музика, пеене, трансиращи танци във водата и калта и жертвоприношения на животни. 

Снимка: http://bit.ly/1PsQJKv

 Унгария

Популярна унгарска Великденска традицията “Vízbeveto” или “Мокър понеделник”се наблюдава на Велики понеделник, която също така е известен с шеговитото име “Лов на патици в понеделник.” Тогава младежите заливат девойките от глава до пети с вода, след което ги молят за целувка. Хората вярват, че водата има почистващ, лечебен и плодородно предизвикващ ефект. Подобни ритуали с пръскане на вода са известни и в Полша и Словакия.

Снимка: http://dailym.ai/1DYe6Hf

Снимка: http://dailym.ai/1DYe6Hf

Испания

Произхождащ от малкото селце Верже, в близост до Коста Брава в Каталуния, древният танц на смъртта се е превърнал в опора на великденски ритуали в тази част на Испания. Призрачният обичаи произлиза от средновековната история и символизира страстите Христови и момента на страшния съд. Танцьорите се обличат в тъмни костюми с бели скелети, движейки се под звуците на драматични барабани. Танците продължават да бъдат обичани от местните, превърнали се в нестихващо популярна и много запазена част от Великденските празници в Испания.

Снимка: http://bit.ly/1CCFTrd

САЩ

Повече от 130 години, Белият дом е бил домакин на “Easter Egg Roll” или “Търкалянето на Великденски яйца”. Основните забавления са свързани със състезания по търкаляне на шарени яйца по тревата с помощта на голяма лъжица. Събитието се гордее с още забавления, като музикални изпълнения, спорт и различни уъркшопове.

Снимка: http://bit.ly/1O6ZzwO

Друг странен американски обичаи е парада с великденски шапки, които се провежда в Ню Йорк, всеки Великден.

Снимка: http://bit.ly/1Ei4aIM

Гърция

Странната традиция, започнала на гръцкия остров Корфу кара хората да изхвърлят глинени делви от прозорците си, точно в 11 часа на Великден. В днешно време, старите глинени съдове са заменени с тенджери или саксии пълни с вода. До някъде обичаят напомня на този във Венеция, където по Нова година венецианците изхвърлят старите си вещи от прозорците, за да получат нови такива за новата година. Друг любопитен факт за гръцкия Великден е, че всички яйца се боядисват в червено, символ на Христовата кръв.

Снимка: http://bit.ly/1awCK66

Франция

По време на Великденските празници в град Haux, южна Франция, амбициозни готвачи окупират градския площад, за да изпържат заедно огромен омлет. За да достигне внушителните размери от 10 фута, готвачите използват около 9000 яйца и 21 литра масло олио, а с него могат да се нахранят повече от 2000 души. Тази Великденска традиция е сравнително нова (около три десетилетия), но някои смятат, че тя произлиза времето, когато Наполеон Бонапарт е търсил яйца, за да нахрани войниците си, минаващи през провинцията.

Снимка: http://bit.ly/1FsRAIe

Германия

Едно шарено дърво прави немския град Saalfeld известен по време на Великденските празници. Дървото, наречено “Osterbaum” е украсено с хиляди (и по хиляди имам предвид повече от 10000) яйца, изписани с невероятни детайли и цветове. Традицията е последвана от много други германски семейства в цялата страна, които украсяват по-малки дървета или храстите в градината си.

Друг факт за германския Великден, който ме изуми, е че танците и силната музика по Великден са забранени в много области на страната. Така съм чувала, ако някой има повече информация, нека да сподели в коментарите.

Снимка: http://bit.ly/1DXtcNa

Сещате ли се за други шантави Великденски традиции?

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Категории: Всичко останало |
Етикети: Празници, Топ 10 |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.