Историята на куклата Барби

1
Добави коментар
wenip
wenip

„Майка” на най-прочутата кукла в историята на човечеството – Барби, е Рут Хендлър. В средата на 40-те години съпрузите Хендлър отворили фирма за производство на рамки за картини. Веднъж мъжът на Рут се замислил – защо да се изхвърлят останките от дървесината, ако от тях може да се печели?

Рут предложила от отпадъчните продукти от производството да правят мебели-играчки. Тя много обичала да гледа как дъщеря й Барбара играе с куклите си и им прави легла и столчета от кибритени кутийки и кубчета. Малките шкафчета и креватчета се оказали по-търсена стока от рамките. През 1956 г. Рут Хендлър заминава на почивка в Швейцария. Там за първи път вижда необичайна кукла, която всички наричат Лили. Куклата изглежда доста вулгарно – изрисувана блондинка с откровени форми и не по-малко откровен гардероб. Но именно като я гледа, Рут се замисля, че на децата им е писнало да играят само на майки и бебета с куклите си. Рут решава да направи за тях кукла, която да стане нещо като въплътена мечта за истинския живот на възрастните.

Вдъхновена от тази мисъл, Рут купува авторските права над Лили и ангажира най-добрите техници, художници и инженери във фирмата на мъжа си Mattel, за да превърнат Лили в положителна във всяко отношение красавица. Създавайки Барби, Рут първо провежда социологическо изследване. Тя кани 100 майки и 100 момиченца на различна възраст да разгледат новата кукла и да си кажат мнението. Почти всички майки са против – „Барби изглежда твърде натуралистично, затова ще е вредно за психиката на децата да играят с такава кукла”. Но всички момичета в един глас заявяват, че искат да имат такава кукла! И Рут решава да се вслуша в тяхното мнение.

В това време в Холивуд гърми името на секс бомбата Джейн Менсфилд. Изначално Барби е нейно точно копие – с пищен бюст, блондинка, повдигнати тънички вежди, яркочервени пухкави устнички. Първите тоалети за Барби са поръчани при знаменитите дизайнери Живанши и Диор. През 1958 г. г-жа Хендлър официално патентова своето изобретение. Куклата не прилича на нито една от произвежданите някога в Америка. Тя получава името си в чест на дъщеричката на изобретателката Барбара. Така се ражда Барби.

Прототипът на Барби Джейн Менсфилд, когато се омъжва за супермена „Мистър Вселена” Мики Харгатей, превръща купеното от мъжа й имение в розово сладникаво гнездо. Всичко в нейния дом е издържано в розови и светлочервени тонове, украсено с купидончета и сърчица. Женската част на Америка изпада в транс от този кич и се старае във всичко да подражава на актрисата. И така, появилият се скоро след това дом-дворец на новородената Барби възпроизвежда домашния рай на Джейн Менсфилд.

През 1959 г., по време на ежегодното изложение на детски играчки в Ню Йорк, компанията Mattel за първи път показва на света новото създание – дългокрака кукла с добре развити форми, с грим, ярък лак на ноктите и блестящи обички. Красавицата е облечена в елегантен бански костюм в райе, подчертаващ гръдта й, и с открити обувки на висок ток. Новата играчка се предлага в две версии – блондинка и брюнетка. Търговците на едро изобщо не забелязват куклата. Те са сигурни, че американските родители никога няма да купят на рожбите си такава кукла. Още повече, че главният й дизайнер Джек Райън по тогавашните разбирания е истински сексуален извращенец – пет пъти женен, бохем, който си купува проститутки от елитни до магистрални и участвал във всякакви оргии.

Тогава Рут решава да популяризира играчката чрез телевизията. Рекламата започва да действа – Щатите са обзети от истинска барбимания. Първата партида лъскави девойки (351 броя) на цена по 3 долара се разпродава мигновено. От този миг започва победното шествие по света на дългокраката, пищногръда красавица с талия като на оса.

Рут решава да не се ограничи само с една Барби. Сега красавицата има четири сестри, брат и двама братовчеди и още толкова домашни любимци. Колкото по-голямо семейство – толкова повече пари. За всеки нов модел се предлага нов комплект тоалети, нов автомобил, желателно е да се сменят мебелите в къщичката и куп други неща (всичко зависи от това, как живеят американките в конкретния момент). Например, когадо Джейн Фонда измисля аеробиката и това увлечение грабва страната, Mattel пускат касета със съответните упражнения за Барби.

Първо гадже на Барби става строен младеж с развита мускулатура. Рут измисля Кен, най-вероятно заради майчиния си инстинкт, много й се иска да увековечи и името на сина си Кенет. Между другото, „кръстниците” на куклите не обичат особено своите пластмасови роднини. Разведената майка на две деца Барбара Хендлър Сигал казва в интервю пред „Лос Анджелис Таймс”: „Омръзна ми да бъда куклата Барби”.

С появата на Кен е свързана забавна случка. Креативните директори на Mattel се запитали: „А дали той трябва да се различава от Барби в долната част на тялото?”. Всички прекрасно разбирали, че консервативните майки не одобряват дори лишената от зърна гръд на Барби. Можем да си представим какъв скандал е щял да се разрази, ако дъщери те им започнат да играят с някакви пласмасови момчета, които имат макар и сантиметрово, но все пак мъжко достойнство!

След дълги дебати се решава Кен да бъде обут перманентно с шортички с естествени изпъкналости, където трябва. В резултат обаче на някакъв фал във фабриката производител Кен се появява на бял свят кастриран. Впрочем, оказва се, че момиченцата им е все едно. За тях е къде-къде по-важно в какъв кабриолет Кен ще вози своето гадже.

В първите десет години, благодарение на Барби в сметката на съпрузите Хендлър влизат 500 милиона долара. През 1993 г. Барби носи на семейството 1 милиард долара, а през 1994 г. – вече 2 милиарда.

Днес куклата, която преди 40 години не се харесала на нито един търговец, се продава в 150 страни по света за 25-70 долара за брой. Според оценките на специалистите, куклата влиза в списъка на двадесетте най-популярни стоки в света.

Днес на глава от американското момичешко население се падат повече от 10 кукли Барби, толкова са те и в Италия. Във Франция достигат до 7, а в Англия – средно по 5 кукли на момиченце.

Всяка година се продават около 20 милиона кукли Барби, а колекционерите плащат за първата Барби от 1959 г., която тогава е струвала 3 долара, до 2 000 долара.

Днес Барби е обличана от Рейчъл Лондон, на която прави поръчки самата Мадона. На Хаваите има музей на Барби. В Англия, в малко предградие на Манчестър, и подредена цяла улица къщички „а ла Барби“. Даже от гиганта Disney се съобразяват с компанията Mattel. Mattel получи ексклузивното право да продава играчките си в Дисниленд и да прави дори играчки, които изобразяват прочутите Том и Джери.

Ето я американската мечта в класическо изпълнение – да започнеш от дървени рамки и да приключиш със световна слава и милиони долари в световните банки!