В крайна сметка полезно или вредно е кафето…

1
Добави коментар
andreykvk
andreykvk

В крайна сметка полезно или вредно е кафето…
(фото: sxc.hu)

Науката все още събира доказателства и “за” и “против”.

2 февруари 2009, здраве.bg

Съвсем скоро учени от Европа и САЩ публикуваха списък на 20 “подмладяващи продукта”. Сред тях е и кафето.

Но изследванията, провеждани през годините показват, че трябва много внимателно да се отнасяме към този “ароматен стимулатор и допинг”, тъй като в някои случаи и при определени хора той може да се окаже опасен за сърцето и кръвоносните съдове.

Освен това кафето е способно да предизвика зависимост, подобна на наркотичната.

Резултат от голямото научно внимание към действието на кафето са и някои интересни изводи:

• Жените над 40 години, които изпиват не по-малко от 4 чаши кафе дневно боледуват значително по-рядко (с до 40%) от рак на гърдата.

• Кафето понижава почти 2 пъти риска от рак на черния дроб.

• Напитката възпрепятства развитието и на рак на кожата и дебелото черво, а при жените – и рака на яйчниците, развитието на диабет и болестта на Паркинсон.

Но все пак кафето не може да се нареди сред полезните продукти, смятат част от учените. Друга част обаче не са съгласни с това. Най-ожесточени спорове се водят по два проблема – как кафето влияе на сърдечно-съдовата система и има ли място то в диетата по време на бременност.

Периодично се появяват нови факти за това, че: кафето не повишава кръвното, не увеличава риска от сърдечни заболявания, не повишава риска от аборт и т.н. Но все пак засега те не са достатъчни, за да бъде сложен край на споровете.

И наистина – не всичко е толкова просто. Всеки човек има ген със сложното название CYP1А2. Именно той кодира синтеза на фермента, който играе важна роля в обмяната на веществата.

Ферментът участва в синтеза на холестерола и половите хормони, разгражда много лекарства, канцерогени, токсични вещества и… кофеина. При едни хора този фермент е силен, т.е. и бързо разрушава кофеина, а при други е слаб и неговото влияние върху кофеина съответно е по-бавно. Именно при последните кафето увеличава риска от инфаркти, а при бременните жени – от аборт…