Упражнения за крака с разширени вени

8
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Home » Фитнес и упражнения » Упражнения за крака с разширени вени

Упражнения за крака с разширени вени

Разширените вени са често срещан здравословен проблем в динамичното ежедневие на XXI в. Една от причината за появата им е продължителният престой в изправено или седящо положение при изпълнение на работните задължения. За щастие, разширените вени могат да бъдат избегнати и дори излекувани с помощта на редица физически упражнения. Вижте кои са те и ги изпробвайте още днес.

Движението на кръвта във вените от периферията към сърцето зависи от силата на венозните стени и венозните клапи, и от съкращаването на околната мускулатура. Когато се появи нарушение в някой от тези фактори, кръвотокът се забавя, изпомпването на кръвта става по-бавно (което води до нейното „натрупване“ в кръвоносните съдове) и се стига до разширяване на вените.

Въвеждането в ежедневната рутина на упражнения, специално предназначени за разширени вени, ще подпомогне придвижването на кръвта от различните части на тялото до сърцето и ще укрепи и удължи живота на вените. Но за да имат желания ефект, е силно препоръчително да се правят всеки ден, особено след работа.

1. Обратна преса
Заемете позиция тилен лег с ръце отстрани на тялото. Започнете да повдигате единия крак докато застане на 90 градуса спрямо тялото. Върнете обратно и вдигнете другия по същия начин. Направете по 10 повторения с всеки крак. Това упражнения подпомага оттичането на кръвта от долните крайници.
2. Поза свещ
Заемете позиция тилен лег. Започнете да повдигате крака бавно нагоре докато застанат във вертикално положение спрямо тялото. Придържайте с ръце на хълбоците. Задръжте така 5 – 10 секунди и отпуснете бавно до изходно положение. Направете 5 повторения. Това упражнение е много полезно и при ниско кръвно налягане.
3. Колело
Заемете позиция тилен лег с ръце отстрани на тялото. Вдигнете крака и започнете да ги движите сякаш въртите педали на велосипед. Повторете 3 – 4 пъти с продължителност на всяка сесия около 10 секунди. Това упражнение укрепва коремните мускули и предпазва от задържане на кръвта в краката.

4. Обратна преса със свиване в коляното

Заемете позиция тилен лег с ръце, изнесени над главата на пода. Вдишайте дълбоко и свийте левия крак към гърдите като същевременно повдигате горната част на тялото, така че с ръце да обхванете подбедрицата, а коляното да докосне брадичката. Издишайте и върнете в изходно положение. Повторете същото и с десния крак. Направете по 5 повторения за всеки крак.

5. Ножица
Заемете позиция тилен лег с ръце до тялото. Повдигнете краката под ъгъл 45 градуса и започнете да изпълнявате напречни ножични движения (разместване на краката един над друг). Направете 3 серии по 10 повторения с 20 секундна почивка помежду им. Това упражнения засилва коремните стени.
6. Коленни махове
Заемете позиция лицев лег с ръце до тялото. Започнете да сгъвате и разгъвате коленете махово в продължение на 30 – 50 секунди. Починете 20 секунди и направете още едно повторение.
7. Махове на цял крак
Заемете позиция лицев лег с ръце до тялото, свити в юмрук. Последователно повдигнете левия и десния крак назад и нагоре до 50 – 60 градуса спрямо тялото. Направете 10 повторения за всеки крак.

За да стимулирате кръвообръщението и да подпомогнете ефекта от упражненията, е добре всеки ден да повдигате краката нависоко за поне 15 минути. Освен това да съчетавате упражненията за разширени вени с плуване или пешеходни разходки, както и да правите вани със студена вода за около 10 минути.