Рисуване върху коприна – Фото урок (Стъпка по стъпка)

2
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Тази приказна красота, изрисувана върху парче плат е истинско произведение на изкуството! За да можете да сътворите подобно изящество ще са Ви нужни уверена ръка, специални бои и мъъъъничко фантазия 🙂

Най-важните инструменти при рисуването върху коприна:
• Рамка за опъване на тъканта
• Различни бои за коприна и сгъстители
• Резерви или контури, в тубички или във флакони с издължен, винтообразен накрайник
• Различни по размер акварелни четки
• Канцеларски габарчета

Начинът:

1. С помощта на крепонова лента опънете на масата копринен плат с размери 90 х 90см.

За да нанесете контура на бъдещата си рисунка използвайте молив и резерва (контур) с накрайник (писец) 0,5 мм.

2. Резервата трябва да е качествена, за да възпрепятства разтичането на оцветител върху плата. Линията на контура трябва да е непрекъсната, в противен случай боята може да се разтече.

3. Започнете да опъвате плата по рамката, започвайки от единия ъгъл на тъканта. Прикрепете го с габарчетата.

4. Покривайте с червена боя участък след участък. В зависимост от добавената вода боята променя своята плътност и наситеност.

Използвайте акварелни четки.

5. Ако на определени участъци нанасяте боята с едно движение, то тя ще лежи равномерно върху плата.

При по-поривисто и „намацващо“ движение на повърхността на плата се образуват „облачета“ (погледнете косата) и тези места изглеждат по-обемни.

6. За косата и дрехите е използвана безцветна резерва прокараната линия трудно може да се забележи. Ако тя се прекъсне, боята се разтича по плата (вижте снимката), но това може да се създаде необикновено красив ефект.

7. Не по-малко ефектен контраст се получава в участъците с ясно изразени контури и на местата, където боята се нанася произволно. В резултат нюансите бои се преливат и създават изключително нежни цветни петна.

8. Повторно преминаване с боя може да направите едва след като отделните участъци са добре изсъхнали (обикновено това отнема няколко минути). В противен случай боите от отделните фрагменти могат да се слеят (погледнете розово-червеното цвете).

9. Изрисувания плат оставете на рамката докато изсъхне напълно. След като го свалите от рамката, покрийте с друг плат и изгладете, като задържате ютията, за да се закрепят добре цветовете.

Рисуваната коприна се пере само ръчно!