Как да бъдем по-здрави?

2
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

Как да бъдем по-здрави?

С помощта на силната си воля, отговарят специалистите, според които способността на организма да се бори с болестите е свързана директно с психическото и емоционалното състояние. А контролът върху въпросното състояние зависи не от нещо друго, а от полаганите от нас волеви условия.

Резултатите от изследвания, проведени през последните години, буквално преобръщат наопаки представите ни за това, как работи имунната система на човека. Учените знаят отдавна, че вслушвайки се в нуждите на своето тяло (например, като се храним правилно), ние можем да повишим имунитета си, но едва напоследък стана ясен и още един факт: емоциите са от огромно значение за доброто здраве. Достатъчно е да си припомним как пулсът се ускорява, устата пресъхва и ръцете ни затреперват, когато се вълнуваме или сме силно изплашени. И въпреки че учените все още не са изяснили напълно механизма на взаимодействието между физическото и психическото състояние на организма, те са категорични: имунната система не „работи“ самостоятелно, а в симбиоза с нервната и хормоналната система. Връзката между трите обаче може да бъде разрушена от някои емоционални сривове, в резултат от което да се стигне до отслабване на организма и до неговата неспособност да побеждава болестите. Така например е известно, че силният стрес пречи на работата на клетките, отговарящи за борбата със заболяванията, прави организма по-уязвим спрямо простудата, кашлицата и проблемите с белите дробове. Понякога, твърдят все повече учени, стресът е също толкова пагубен за имунитета, колкото физическите фактори – гладът, да речем. Какво тогава да правим, за да бъдем по-здрави и като физика, и като психика?

Повече боровинки, малини, касис. На практика всички червени плодове съдържат антиоксиданти, които ни помагат да се справим с болестите. Непременно включвайте в менюто си възможно най-ярки на цвят плодове и зеленчуци, понеже са най-богати на антиоксиданти. Разбира се, по-добре е да ги ядете пресни, но и дълбоко замразените вършат работа.

Чаша чай. Учените са установили, че черният чай укрепва имунната система, а зеленият допринася за обновяването на кожата. Тяхната редовна консумация може да понижи риска от развитие на рак на стомаха и хранопровода.

Спете достатъчно. Хроничното недоспиване се отразява зле на имунните реакции на организма, докато дълбокият, пълноценен сън стимулира производството на хормони и повишава имунитета. Наистина, различните хора имат нужда от различно количество часове, прекарани в прегръдките на Морфей, като на повечето им стигат от 7 до 9 часа. Много важно е качеството на съня, затова се постарайте да се придържате към определено „разписание“ и да си лягате по едно и също време.

Яжте риба. Полезни за Вас са всички обитатели на природните водни басейни. От една страна консумацията им понижава чувствително риска от развитие на рак на дебелото черво, от друга – тлъстите риби, пълни с голямо количество витамин А и стимулиращи имунната защита мастни киселини омега-3, повишават способността на левкоцитите да се справят с болестотворните бактерии.

Не водете заседнал начин на живот. Хората, които редовно се занимават със спорт или ходят много пеша, боледуват от простуда четири пъти по-рядко от любителите на излежаването пред телевизора. Физическите натоварвания ни дават възможност да изгорим вредните вещества, образували се в условията на силен стрес, подобряват общото състояние на организма и активизират работата на лимфната система, изхвърляща токсините от тялото.

Наблегнете на ядките. Абсолютно всички техни разновидности понижават нивото на холестерола в кръвта. Бадемите съдържат много витамин Е, който укрепва имунитета, особено на старите хора. Орехите пък са богати на селен, необходим за правилното функциониране на имунната система.

Не забравяйте цинка. Недостигът му отслабва организма, затова консумирайте повече тиквени семки, телешко, морски дарове, прораснали кълнове – естествени източници на минерала.

По-често правете любов. Следва една добра новина: американски учени са установили, че организмът на хората, занимаващи се със секс поне веднъж или два пъти седмично, произвежда повече имуноглобулин А, тоест антитела, които се борят с инфекциите. Дори най-простите докосвания имат терапевтичен ефект – прегръдката например понижава не само Вашето ниво на стрес, но и това на партньора Ви.

Разумът

Пазете приятелите си. Според многобройни изследвания хората със завидна социална адаптация, тоест тези, които поддържат добри отношения с околните, притежават по-високо ниво на имунна защита от самотните души.

Веселете се. Смехът от сърце в приятна компания, остроумните книги, комедиите анекдотите ще Ви направят по-здрави. Смехът понижава кръвното налягане, намалява количеството на хормоните на стреса, премахва напрежението в мускулите, подобрява работата на клетките, неутрализиращи вирусите, подтиква организма да произведе повече ендорфини, наречени хормони на щастието. Интересното е това, че дори мисълта за нещо смешно смъква нивото на адреналина в кръвта.

Отбелязвайте постиженията си. Всяка вечер, вместо да мислите съкрушено за грешките и провалите си, се поздравявайте за това, с което сте успели да се справите блестящо през изминалия ден. Известно е, че оптимистите живеят по-дълго и боледуват по-малко от хората, отличаващи се със своето негативно мислене и мнителност.

Не се затваряйте в себе си. Ако Ви измъчват емоционални проблеми, обсъдете ги с близък човек, а при положение, че не искате да споделяте тайните си, опишете всичко, което Ви тревожи, на лист хартия. Има и други варианти: нарисувайте картина, посвирете на някакъв музикален инструмент или пейте, за да дадете възможност на емоциите си да намерят изход. Изследванията показват, че потискането на чувствата след травмиращо събитие неизбежно води до понижаване на имунитета. А изразяването им, дори на страниците на дневник или с писмо, адресирано към себе си, помага на хората да се справят по-лесно със стреса. Така че отделете малко време, за да опишете подробно това, което Ви безпокои, после скъсайте записките си и ги изхвърлете на боклука.

Медитирайте. Дори кратката медитация понижава кръвното налягане, прогонва нервното напрежение и активизира работата на имунната система. Открийте тихо местенце в дома си, където можете да останете сами. Затворете очи, после започнете да дишате равномерно и дълбоко – така че да усетите как работи коремната Ви преса. Опитайте се мислено да се освободите от тревожещите Ви проблеми и се съсредоточете върху дишането си. Вдишвайте през носа, като си представяте как зареждате себе си с позитивна енергия, и издишвайте през устата – визуализирайки мислено как всичко лошо, което Ви се е струпало, излита от Вас. След 20 вдишвания и издишвания непременно ще се почувствате по-добре.