Музикаутор забрани на автори с ниски приходи да гласуват

1
203
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Спорно решение, което генерира горещи дискусии сред авторите на българска музика, взе на вчерашното си редовно Общо събрание Музикаутор.

Според него автор, който е генерирал приход от авторски възнаграждения от ползването на неговото творчество под 360 лв. от началото на членстото си в Музикаутор, вече не е пълноправен член на дружеството, а става „асоцииран член“.

Асоциираният член няма право да участва в общото събрание на дружеството, респективно да бъде избиран в органите за управление и надзор до натрупване на гореспоменатата сума. Асоциираният член има право на информация и достъп до Фондовете на дружеството, включително да прави предложения, да участва в работни групи и т.н.

Въвежда се имуществен ценз и за участие в ръководството на дружеството – приход от 3600 лв. от началото на членството или по 360 лв. на година за последните три години и членство в отганизацията поне 5 години.

На въпрос кой е предложил тези поправки, изпълнителният директор на дружеството Иван Димитров отговори, че тези поправки се коментират от дълго време. От проучени 21 дружества, 15 са възприели подобен модел. Зад предложенията застават множество автори и не е коректно да се посочва само едно име.

От разказите на участници в събранието става ясно, че най-горещи техни защитници са били поетът Александър Петров и композитора Пепи Писарски (Атлас).

Най-острата реакция срещу поправките дойде от Венци Мицов, който в пост във Фейсбук обяви смъртта на Музикаутор и призова авторите, които губят пълноправния си статут да напуснат дружеството.

Ето коментара на Венци Мицов:

MUSICAUTOR / МУЗИКАУТОР на практика приключва съществуването си като организация.

С предложение на няколко души, при липса на повече от 60 делегати в зала и въпреки моите предупреждения, подкрепени и от други колеги от всякакви стилове и направления, беше приета поправка, чиито апологети бяха Саня, Пепи Писарски и поетът Александър Петров.

Поправката казва така – ако не генерирате определена сума пари като авторски, изхвърчате от дружеството.

После ставате „асоцииран член“, което не ви дава право да гласувате на Общото събрание, въпреки че си плащате членския внос.

 

За да сте в ръководството на дружеството, трябва 10 години да сте генерирал подобни печалби без изключение.

Предупредих, че това са дискриминационни поправки, но един от вносителите на тези текстове обясни, че държа „левичарски и предизборни речи“.

Какво ще стане сега?

Номер едно – огромна част от класическите композитори ще изхвърчат от дружеството, защото особено тези, които пишат академична симфонична музика, не печелят много пари.

Номер две – същото важи за фолклористите.

Номер три – аранжорите също получават малък дял от определена песен и също са в хипотеза на изхвърчане.

Освен това по този начин автоматично отпада квотата за 20 процента от целия културен фонд за дебютанти.

И последно – за да е пълна наглостта на УС на Музикаутор, въпреки че си подадох кандидатурата за член на комисията, оценяваща фондовете, не съм бил допуснат до гласуването.

С това искам да кажа – RIP Музикаутор.

В дружеството ще останат няколко клети естрададжии и Вирджиния рекърдс.

С това ви оставям, но мисля, че е редно поправките да влязат в съд.

Защото са дискриминационни.

И може би ще помисля дали да не потърся адвокати, които разбират от материята.

Мицов набляга и на това колко малко хора са взели важното решение, което той обявява за дискриминационно и незаконно.

Решението беше взето с падащ кворум, съгласно ЗЮЛНЦ и Устава на дружеството, коментира тези обвинения изпълнителния директор Иван Димитров.