Водороден трамвай тръгва в градовете из Китай

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

от GreenTech.bg на 22/04/2015

В стремежа си да намали вредните емисии и да направи градовете в Китай по-чисти и модерни, китайската компания Sifang (дъщерно дружество на Южнокитайската железопътна корпорация) е разработила първия в света водородно-захранван трамвай. Неговото проектиране е отнело две години време за изследвания и разработване. Той обаче ще се захранва изцяло от водородни горивни клетки.

Тъй като това е трамвай, а не влак, максималната му скорост ще бъде само 70 километра в час. Возилото ще се използва само в градските райони. Проектирано е да вози 380 пътници. 

Трамваят ще се нуждае от 3 минути за презареждане с гориво. То ще има пробег от 100 км разстояние. Това е достатъчно, за да може  водородният трамвай да изминава едно свое трасе три пъти (отиване и връщане). 

От компанията твърдят, че основните ползи за градовете ще бъдат по-чистият въздух и намаляването на оперативните разходи. Единствените емисии ще бъдат вода. Това няма да как да води до освобождаването на азотни оксиди, тъй като температурата на горивните клетки ще се поддържа под 100 градуса по Целзий.

Публикувано в Коли | Тагове водородни горивни клетки, водородни клетки