Нова статия – Ефективност на клапите за микровентилация

103
Добави коментар
anikartalova
anikartalova

Нова статия – Ефективност на клапите за микровентилация

За да работят ефективно устройствата за микровентилация, е необходимо да се обърне внимание на редица допълнителни фактори във всеки дом и офис. По принцип затворените помещения трябва да са проектирани така, че за всеки обитател да бъде гарантирано здравословно количество въздух. При поставянето на нова, добре уплътнена дограма, която няма вентилационни отвори, се нарушава вентилационният цикъл. Вентилаторът в банята е същият, но сякаш вече не работи ефективно. Започвате да се съмнявате, че някой от съседите при поредния ремонт е зазидал вентилационната шахта.
А обяснението на проблема е толкова просто. Процесът на вентилация има две страни – отнякъде трябва да постъпва свеж въздух, а замърсеният и влажен въздух да се изтегля през вентилационните отвори. Със слагането на добре уплътнена дограма вече няма откъде да постъпва пресен въздух, а това е води до нарушаване процеса на работа на вентилаторите (смукателните устройства) в дома ви, защото нямат неоходимата тяга. Прочетете внимателно нашия сайт, за да научите повече за значението на здравословния въздух и как прозоречните и стенни клапи премахват завинаги влагата и мухъла от домовете.

Ако нямате възможност да се консултирате със специалист по вентилация, ето някои от основните фактори, на които трябва да обърнете внимание, ако сте решили да се справите сами с проблема в дома си:

1/ Вентилационна система
Запитайте се ефективна ли е работата на вентилационната система в жилището ви. Ако в стаите имате конденз и мухъл, ако в банята и кухнята има остатъчна влага и миризми от каналите, това означава, че тя не фунционира добре. Възможно е домът ви да е проектиран без вентилационни отвори в баните и кухните (в България се срещат много такива сгради, които са само с малки прозорчета за проветряване). Жителите на подобни жилища обикновено не държат постоянно отворени тези прозорчета, особено през зимата. Консултирайте се със специалист по вентилационна техника (или с нашите специалисти) как може да се реши този проблем и какво е подходящата за вас вентилационна клапа – ръчна, автоматична с датчик за влага, автоматична с регулация на въздушния поток, с различен монтаж – с фрезоване или без фрезоване, стенна и т.н.
Ако жилището ви има изградена вентилационна система и въпреки това имате проблем с влага, мухъл, миризми от каналите и отдушниците, първо си отговорете на въпроса кога са се появили тези проблеми. Ако са възникнали след смяната на дограмата – това означава, че сте прекъснали нормалната циркулация на въздуха в дома си. Има два начина да я възстановите: или постоянно да държите отворен прозорец в дома си, или допълнително да монтирате прозоречни (или стенни) устройства за микровентилация (вентилационните клапи често се наричат също и проветрители), което е най-ефективното и най-енергоспестяващо решение на проблема за момента. От нашия сайт ще научите какви са предимствата на отделните модели. Основното, което ги обединява и отличава от другите алтернативи на пазара е това, че те отстраняват проблема, а не последствията от него, както и това, че са с ниска цена, работят абсолютно безшумно и не се нуждаят от захранване.

2/ Вратите – дребни наглед подробности
Обърнете внимание и на други подробности в дома си: плътно ли се затварят вратите на проблемните стаи, има ли поне малко разстояние до пода, имат ли гумени уплътнения и четки; има ли прорез (вентилационна решетка) в долната част на вратата на банята, така че да се осигури минимална циркулация на въздуха. Ако в долната част на вратата има поне 1-2 см разстояние, то ще бъде достатъчно за ефективната работа на вентилатора в банята, защото му е нужна тяга, за да отведе влажния въздух извън дома ви. Но колкото и да е мощен, вентилаторът няма как да работи ефективно, ако не му осигурите приток на въздух, което обикновено може да стане под вратата или през вентилационната решетка, която може да поставите допълнително на вратата си (вижте цените им в „Други устройства” на нашия сайт). И още веднъж: според принципите на вентилацията смукателното устройство може да изтегли само толкова въздух, колкото е постъпил през отворен прозорец или клапа на прозореца.

3/ Разположение на стаите
За да си отговорите на въпроса „Колко клапи са ми необходими”, трябва да си представите пътя (циркулацията) на въздуха във вашия дом.  Ако жилището ви е сравнително малко и стаите са преходни, микроциркулацията, която се осъществява благодарение на монтираната клапа в най-отдалечената от вентилатора стая, може би ще е достатъчна, за да ликвидира предпоставките за образуване на мухъл. Ако обаче стаите са една до друга, трябва  да монтирате клапи на всяка една от проблемните стаи.  При висока влажност (ако устройството е автоматично) ще отваря клапата, а при ниска – ще я притваря, при което топлината в дома ви ще се съхрани максимално.
Ако имате кухненски бокс с абсорбатор, добре е да помислите за отваряне на допълнителен вентилационен отвор, на който да поставите обикновен вентилатор (решетка), работещ на собствена тяга. Клапата за микровентилация, монтирана на прозореца (или на стената) ще осигури приток на въздух и така ще гарантира здравословен климат в помещението. При включването на абсорбатора обаче (понеже той е с мощност 300 м3/h и повече), е добре да се предвиди автоматична клапа, която се задейства електрически при включването на вентилатора и отваря допълнителен (външен) вход на въздуха (домакините обикновено отварят леко прозореца). Този допълнителен отвор трябва да е разположен така, че въздушният поток да не преминава през домакинята, а над нея т.е. високо горе.

4/ Отопляване на жилището, изложение
Не се страхувайте, че поставяйки клапи за приток на въздух на дограмата, температурата в жилището ще се понижи. Имайте предвид обаче, че клапите не представляват отопляеми уреди и не затоплят постъпващия отвън студен въздух. Ако желаете обаче точно това, ние предлагаме рекуператори на английската фирма Бруквент, които затоплят и филтрират потвъпващия студен въздух – естествено, той консумира електричество, но минимално,  защото се използва енергията (топлината) на отработения (изходящия поток)  въздух.
Ето с колко се понижава температурата при микровентилацията: при поставени клапи Aereco във всички стаи, дори в най-студените дни, температурата в жилището ви ще се понижи максимум с 1-1,5 градуса,  а при клапите с висока енергийна ефективност Brookvent (модел SM-HY) или Аnjos (модел Isola) – максимум с 0,5 градуса при температура на външния въздух минус 20 градуса. Всички модели могат да се затварят принудително, ако прецените, че навън е прекалено студено или прашно. Клапите са коструирани така, че студеният въздух се насочва към тавана и се смесва с топлия, като по този начин обитателите на дома не го усещат. Освен това количеството на постъпващия  въздух е наистина минимално (затова този тип вентилация се нарича микровентилация) и не може да се сравнява с въздуха, който охлажда дома ви при леко открехнат прозорец.
По принцип фирмите-производители гарантират максимална ефективност на клапите при монтирането им в отопляеми жилища. Не очаквайте чудеса от една клапа, монтирана в неотопляемо жилище, защото за ефективността й, както вече споменахме, имат значение редица фактори. Благодарение на циркулацията, която осигуряват, чрез клапите се постига максимален ефект в борбата с мухъла и в неотопляеми помещения. За целта обаче всички врати в жилището (на стаите, баните, кухните и другите помещения) трябва да бъдат отворени или да имат вентилационни решетки в долната си част, за да се осигури необходимата циркулация на въздуха. Голямо значение (по отношение на топлината, а не на влагата) имат също така изложението на жилището, външната изолация, източниците на влага и т.н.

5/ Не очаквайте ефективност от принудително затворена клапа
Всички модели прозоречни клапи могат да се затварят принудително. Ако затворите устройството в студените зимни дни, защото според вас то е причина за по-ниската температура в дома ви, не очаквайте да се справите с мухъла. Автоматичните вентилационни устройства имат вграден датчик за влага, който тества относителната влажност на въздуха в помещението и отваря или затваря клапата. Имайте предвид, че мухълът може се развие за броени часове. Не бива да жертвате здравословния въздух за един градус топлина.
Освен това усещането за комфорт е субективно. При изготвяне на данните от научни изследвания за влиянието на параметрите на микроклимата (температура, влажност и т. н.) се взема под внимание мнението на 80% от участниците в даден експеримент – при какво съчетание на температура и влажност 80% от хората казват, че се чувстват комфортно, а останалите 20% – „не много комфортно”.
В България, за разлика от редица други западноевропейски страни, хората обръщат внимание повече на топлината в домовете си, а не на качествата на въздуха, който дишат. Освен това човек веднага забелязва дали в дома му е студено или топло, но без специална апаратура трудно може да определи концентрацията на въглероден двуокис или радон например.
Затова всеки трябва да е наясно какво основно цели да постигне с монтажа на вентилационните клапи.
Хората, които системно не отопляват жилищата си, откриват по-рано нуждата от клапи за микровентилация, защото в техните домове по-бързо се развиват мухъл и плесен. В домове, в които се поддържа температура 24-25˚С, относителната влажност на въздуха е по-ниска в сравнение с тази в слабо отопляваните жилища. Това обаче не означава, че добре отопляваните жилища нямат нужда от прозоречни устройства за приток на свеж въздух.

6/ Прозоречните клапи не отменят доброто проветряване
Устройствата са особено ефективни през зимата, когато искаме да съхраним максимално топлината в дома си и да се предпазим от мухъл, без да държим постоянно отворен прозорец. Ако влажността в жилището е нормална, клапата ще бъде затворена и ще осигурява едва от 2 до 5 куб.м/час свеж въздух, което е на границата на здравословния минимум. През слънчевите дни отваряйте широко прозорците си, защото е доказано, че ултравиолетовите лъчи убиват спорите на гъбичките и плесените.

7/ Изберете подходящо устройство
Много хора са скептично настроени относно ефекта от поставянето на клапите за микровентилация, макар че вече са дали стотици и дори хиляди левове в борбата с влагата и мухъла. Във Франция, Полша и други европйски страни устройствата за микровентилация са задължителни за новите дограми.
Съветът на нашите специалисти към тези, които искат да се убедят в ползата от устройствата за микровентилация, е следният:  поставете едно в най-проблемната стая (една прозоречна клапа е предвидена за помещение с площ около 20-23 кв.м). Още при първите хладни есенни дни ще почувствате ефекта. Това обаче не ви гарантира премахване на проблемите в банята, кухнята, както и в останалите стаи, ако апартаментът ви е голям или със специфично разположение на стаите. Както казахме, всяко жилище има индивидуални особености, които трябва да се вземат под внимание, ако наистина желаете да премахнете завинаги влагата и мухъла от дома си.
За големи жилища и помещения, в които има камина или мощен абсорбатор, се препоръчват моделите, които могат да се регулират ръчно. Така ще гарантирате постоянен приток на въздух, независимо от влажността.

8/ Добрата вентилация се препоръчва и от производителите на мебели, врати, паркет и др.
Безспорно добрата вентилация има огромно значение за здравето на хората. По темата може да се намерят доста материали в интернет.
Тук обаче искаме да обърнем внимание на значението на добрата вентилация за дългия живот на мебелите в дома ви. Не е тайна, че много от новите или реновирани хотели всяка пролет изхвърлят плесенясали през зимата матраци, изметнати врати на гардероби и дори изцяло сменят повреденото от влагата обзавеждане. А колко лесно могат да бъдат избегнати тези проблеми само с едно устройство.
Много от производителите на мебели и врати дават гаранция за своите изделия, само ако въздухът в затворените помещения е в определени норми.
Ето какво открихме в един сайт на известни производители на врати:
Препоръчителни условия за монтаж на вратите:
• минимална температура на въздуха 10˚С
• максимална температурна разлика между пространствата, разделяни от една врата: 10˚С
• максимална разлика във влажността в пространствата, разделяни от
една врата: 10%
• препоръчителна влажност на зида (стената), облицовката и пода –
макс. 12-18% при осигурена вътрешна вентилация.
• относителната влажност на въздуха в помещението – 40-50%
Действието на 24-месечната гаранция и валидността на сертификата, които осигурява производителят, са в сила само ако се спазват горепосочените препоръки и ако не са правени никакви физически промени на вратата.

« На “Стройко” (25.03 – 29.03.2015) на щанд 216 в НДК ще намерите микровентилационните клапи против влага и мухъл на всички водещи световни производители – Anjos, Aereco, Brookvent, Ventec и Air Box, както и влагомери на немската фирма TFA. От централния вход се качвате с десния ескалатор и сте направо на щанд 216. Промоции, отстъпки! В централния ни офис в София ул. Раковски 91, ет.1 ще получите същите отстъпки по време на Стройко. Заповядайте, където ви е удобно! | Home | Въпроси от изложенията Стройко и Трите ключа »