Пролетно освежаване на диетата!

3
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Пролет е! Ако искате да изглеждате добре външно, погрижете се да се чувствате добре и вътрешно – едно добро начало е да включите първите пролетни зеленчуци в диетата си.

Салата – пикантна, ароматна и леко горчива

Салатата е прекрасен зеленчук и е добре заредена с полезни неща. Направете си френска салата, като смесите листа от салата и пресни билки, поръсете със зехтин и покрийте с малко сирене или пушена сьомга.

– Салатата съдържа рядко-срещания минерал силиций, който помага за обновяване на ставите, костите и съединителните тъкани. Най-зелените и тъмни листа съдържат най-много полезни вещества.

– Руколата съдържа сяра – един „разкрасяващ“ минерал, който почиства черния дроб и кожата от отпацъчни продукти. Руколата е добър източник и на фибри, антиоксиданти, А, B, C и К витамини, цинк, мед, калций, желязо, магнезий, фосфор и калий!

– Кресът е добър за тези, които имат нужда от витамин К, калций, бета-каротин, желязо и магнезий. Кресът съдържа и големи количества йод, който е добър за обмяната на веществата. Ако това не е достатъчно за някои, в креса ще намерите и оцветителя керцетин, който е добър антихистамин и има противовъзпалителни свойства.

Сурови пролетни закуски

Нека ви представим няколко красиви, яркооцветени и лесни за ползване и приготвяне пролетни зеленчуци:

– Репичките съдържат големи дози витамин С и са ефективни срещу простуда и инфекции. Богати са на калий, който прочиства бъбреците и помага на щитовидната жлеза. Репичките са и много бедни на калории, а съдържанието им на сяра и силиций е полезно за кожа, коса и нокти.

– Захарното цвекло е с ниско съдържание на мазнини, богати на фибри и пълни с витамин С. Тяхната захар бързо се превръща в нишесте, поради което е добре да се яде сурово колкото може по-бързо, за да не изчезне полезната му сладост. 

– Авокадото не е съвсем типичен пролетен зеленчук, но пък е перфектна съставка за всяка пролетна салата! Авокадото има много високо енергийно съдържание, притежава много полезни мазнини и има перфектна Ph стойност за алкализиране на организма. То е лесно за смилане и съдържа глутамин, който е полезен за червата. Авокадото е добър източник на антиоксиданти, което също като репичките го прави полезно за кожата и косата.

На пара или соте – полезни, свежи и различни

Трудно е да се опишат тези три зеленчукови чудеса – те ни дават уникален вкус и усещане. И трите са перфектни варени или на пара, сервирани само с малко зехтин или масло, подправка или парче вкусен хляб. Те са отлична съставка и за ризото, салати и супи.

– Аспержите са между най-добрите пролетни зеленчуци. Освен, че са с малко мазнини, много фибри и желязо, В, С и К витамини, те съдържат и глутатион, който е добър за неутрализиране излишъка на амоняк в тялото, който ни прави уморени. Аспержите са добри срещу пролетната умора!

– Артишокът  действа добре на черния дроб и храносмилането, понижава нивото на кръвната захар и помага на тялото да разгради мазнините. Беден на калории и с много фибри, артишокът е добър източник на витамини. Приготвянето му изисква време, но то си заслужава напълно!

– Копърът има уникален вкус, което го прави идеална подправка за което и да било пролетно меню. Той съдържа флавоноиди – антиоксиданти с могъщ противовъзпалителен ефект. Копърът може да помогне и срещу газове в стомаха, спазми и храносмилателни проблеми.