Как да отгледаме вкъщи любимите си подправки?

1
Добави коментар
vladyy
vladyy

Подправките са едно от най-употребяваните неща в кухнята ни. Едва ли има хапване, върху което да не сложим най-малкото чубрица или черен пипер. Освен че подправките правят живота ни по-вкусен и ароматен, отглеждани в домашни условия, те могат и да внесат приятна миризма в дадена стая и да играят ролята на красиво декоративно растение, пише ladyzone.bg. Да съчетаем полезното с приятното и да се научим как да си засадим и отгледаме домашни подправки.

Розмарин – Розмаринът и неговите пресни или изсушени листа са идеалната подправка в средиземноморската кухня, като зелена подправка. Подходящ е за подправяне на месо, когато то е приготвено на барбекю. Красивите те му синкави цветове са много подходящи за декорация на салати и рибни ястия.

Най-хубавото при отглеждането на розмарин в домашни условия е, че той е толкова непретенциозен, че прекалено многото грижи даже могат да му навредят.

Можете да си размножите розмарин , като просто откъснете връхче 10-15 сантиметра и го потопите във вода, докато не пусне коренче. След това резниците се засаждат в плодородна почва, която следва да се тори всеки месец. Що се отнася до поливането, розмаринът до известна степен понася сушата и не е нужно да го поливате прекалено много.

За да получите правилно развито растение, трябва да му осигурите само свеж въздух и слънчеви лъчи. Ако обаче живеете в район със слани, е добре да приютите цветето на закрито. Заради буйния си растеж – до 2 метра на височина, е добре да го засадите още от самото начало в голяма саксия. Най-големият му враг са комарите.

Босилек – Това е най-подходящата подправка за пица, спагети, лазаня и други от този род ястия. Босилекът се хваща от семе и цяла година може да се отглежда в кухнята.

Най-подходящата почва за ароматната подправка е не прекалено влажната и обработена с торове. Ето защо по-доброто решение е да купите торфена смес от магазина, а не да събирате от някоя градина.

Там където става силно течение не е подходящо място за босилека, защото не вирее добре на вятър. Обича слънцето и за това до прозореца ще му бъде най-добре.

Освен това е добре да опръсквате листата му с вода, но само сутрин. За подправка се използват стръковете на растението, като трябва да се оберат по време на цъфтежа, а за сушене – преди цъфтежа.

Една много важна подробност за всяко домакинство: миризмата на босилек гони комарите през лятото.

Чубрицата – Най-обичаната, универсална и ползвана подправка в българска кухня е чубрицата. Слагаме я в домашно сготвени ястия, на картофи, на сандвичи, питка с чубрица и още много други приложения. Най-силен аромат притежават сребристите листенца на цветето.

За ваше щастие чубрицата не е трудна за отглеждане в домашни условия, така че всяка от вас може сама да отгледа и да има винаги под ръка от ароматното чудо.

Чубрицата е студолюбиво, многогодишно растение и е много непретенциозно откъм грижи. Почвата трябва да е суха, лека и наситена с варовик, а самата саксия се поставя на балкона или на перваза на кухненския прозорец, защото чубрицата обича много слънце.

Поливането става умерено, след като почвата е изсъхнала. За да имате нормално развиващо се растение, ще трябва след 3-4 години да засадите нови, като използвате разсад. А за да имате още по-силен аромат, трябва да откъснете младите стръкчета преди самия цъфтеж.

След като се научихте как да си засадите и отгледате едни от най-обичаните и ароматни подправки у дома, нагответе с любов за приятелите и семейството и се насладете на резултата!