Пловдивски ученици искат повече възможности за спорт и извънкласни занимания

2
Добави коментар
topplovdiv
topplovdiv

Повече възможности за спортни и извънкалсни занимания по интереси искат ученици от пловдивските училища, стана ясно по време на днешната дискусия „Как бих подобрил своя град“. На срещата присъстваха зам.-кметът Петър Зехтински, шефът на общинската дирекция „Социална политика“ Веселина Ботева, началникът на отдел „Образование“ Донка Щилянова. В непринудения разговор гимназистите споделиха проблеми, за чието решаване очакват съдействие и подкрепа от Община Пловдив.

„Често сме се опитвали да достигнем със свои предложения и идеи до ръководството на училището, но почти никога не ни обръщат внимание“, сподели гимназистка от СОУ „Св. Климент Охридски“. Според момичето, независимо че училището е с профилирано обучение по биология и здравно образование, се „толерират“ най-много трениращите футбол. „В това няма нищо лошо, но трябва да има и алтернатива за тези, които се интересуват от изкуство например“, каза девойката и предложи местната администрация да съдейства за създаване на театрален клуб.

Баскетболист от училище „Васил Петлешков“ пък сподели, че трябва да се обръща внимание не само на футбола, но и на другите спортове. „В нашето училище например няма кошове за баскетбол, почти няма игрища в целия район „Западен“, каза момчето.

В Художествената гимназия се осигуряват условия само за творчески извънкласни занимания, а част от учениците имат и други интереси и искат да се направи извънкласна форма за всеки предмет, сподели бъдеща художничка.

Дейността на Общинския детски комплекс е много слабо позната сред учениците, стана ясно в хода на дискусията. Според гимназистите малка част от техните съученици знаят за съществуването на общинския център, където заниманията по интереси са напълно безплатни. Тийнейджърите смятат, че това умишлено не се разгласява, за да се насочват те към платените услуги на частни учители и клубове.

Освен възможностите за извънкласни занимания, във фокуса на срещата бяха и особеностите на градската среда, както и какво трябва да се направи, за да се чувстват децата със специални потребности приети и подкрепяни в училище.

Участниците в срещата бяха единодушни, че за по-добра комуникация между отделните училища трябва да се провеждат периодично срещи на училищните съвети, на които да се разискват проблемите на учениците в града.