Места за кофи с много риба! | infosi.bg – Любопитни и забавни новини от България и света

1
Добави коментар
vladyy
vladyy

В България има редица места, благодатни за риболов. На тях запалените рибари могат да си начешат крастата и да се насладят на красивата българска природа. И накрая да се завърнат у дома, изпълнени с природно очарование и със задоволството от богат улов.

Сред най-атрактивните места за риболов в България са големите язовири, около пълноводните реки. Те са разположени на различна площ и предлагат възможност за ловене на различен тип риба. Тук ще ви ориентираме за някои от най-известните и атрактивни риболовни места в България

Намерете вашия риболовен оазис в България! За целта, разгледайте разнообразни опции. За да стимулираме търсенето ви, предлагаме някои от местата, известни като ежегодни риболовни маршрути.

Риболов на Искър

Най-големият и пълноводен е Искърския язовир. Разположен е на река Искър и събира около 673 млн. куб. м. вода. Дълъг е 13,5 км., а в най-широката си част е 5 км. – истинска риболовна благодат!

Освен заради площта си, язовир Искър е благодат и заради възможностите за богат улов. На язовира кълве почти всичко, което може да интересува стандартния риболовец – клен, шаран, каракуда, платика, бяла риба, сом, костур, толстолоб, червеноперка, уклей…

Риболовци са забелязали и примамваща тенденция на Искър – богат улов на бяла мряна! При меко облачно време и лек ветрец, някои се хвалят с бая едрички екземпляри бяла мряна, от по 2 кила и нагоре. Е, тук не бива да забравяте и прословутата склонност на рибарите да се хвалят с улова, но си заслужава да проверите какво рибно богатство може да потопи и вашата плувка!

Конкретно за бялата мряна по Искър рибарите казват, че е хитът на късната есен и че не е от най-лесните за улов. Но пък привлича все повече риболовци, защото има страхотно крехко месо, вкусна е и се хваща все по-рядко, което я прави атрактивна. Лови се предимно на тежко и предпочита места с чакълесто, глинесто или каменисто дъно.

Риболов на Огоста

Друго благодатно риболовно място е съответно втория по големина язовир в България – Огоста. Той събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, намира се в близост до Монтана и е с воден обем около 506 млн. куб. м. вода.. Любопитно за язовир Огоста е, че е изграден на мястото на 2 села, чиито жители са изселени. Едното от селата е родното място на Йордан Радичков.

Риболов на Струма

На Струма може да хванете уклей, скобари, костур… По рядко се срещат, но се срещат, речни кефали и черни мрени. Често тук рибите са по-капризни, но според рибарите с повече търпение и по-обилна захранка, уловът ще е приличен.

Риболов на Батак

Батак е шестият по големина язовир в България и се намира в Западните Родопи, Област Пазарджик. Батак става все по-популярно място за почивка, сред природа, спокойствие и чист въздух. За запалените риболовци, Язовир Батак осигурява целогодишно чудесни възможности за риболов и доволен улов.

След масирана захранка на Батак може да уловите предимно червеноперка и костур. Според запалени риболовци Батк бъка от червеноперки

Някои риболовци успяват да хванат там и шаран, но по-рядко.

В югозападната част на местността се намира известния планински курорт Цигов Чарк. В него има множество малки семейни хотелчета и някои по-големи хотели, в които може да отседнете, за да се насладите на няколко дни блажен риболов.

Риболов на морето

Наближаващото лято определено ни тегли към морето. И това теглене ще продължи поне до края на Август. Така че е логично да проучите къде и какво кълве по морето. Така ще съчетаете лятна почивка на Черно море с риболовния плам.

Риболовци препоръчват за най-богат улов да се излезе с лодка в Черно море и да се стигне по навътре, където може да се хване чернокоп, циганка, паламуд. А ако искате да се насладите на истински риболовен пир по морето, запознайте се с опитни морски рибари и следвайте съветите им. От тях ще научите например, че през ранната есен, ако успеете от сутринта да окупирате с въдиците и такъмите си някоя по издадена скала на морския бряг, може за нула време да препълните кофата си със заргани. Те обикновено се ловят точно по изгрев и са истинско рибно съкровище за мераклиите!

Вили под наем, специално за запалени риболовци

С добри отзиви са и специалните къщички, давани под наем, като подслон на запалени риболовци. Те осигуряват няколко тихи дни и нощи до водоеми и пълно гмуркане в риболовния мерак.

Пример е Вила Пеония. Намира се на самия бряг на река Струма до ваканционно селище Пастух, обл Кюстендил. Според много любители на риболова, това място привлича запалените въдичари с дълбоките си речни вирове и разливки и с планинския си климат, осигуряващ свежа прохлада, през лятото. Вила Пеония е кокетна и пасторална къщичка, която очарова риболовците с разположението и вида си и предлага възможност за барбекю и весела игра за децата на двора, сред природата.

Изкушаваща опция е и да вземете вила под наем в планината и да се потопите в магията на високопланинския риболов. Например в Родопите! Тази планина е като море от разнообразни китни места, където да се любувате на приказен въздух, върхове, кристално чисти езера и освежаващи хълмове, потънали в зеленина. Цяла зелена феерия, с елементи на… отпускащ риболов. Просто влезте в интернет и изберете най-привличащото ви вилно селище. След това…

Взимате въдицата и такъмите и… потегляте към райската почивка в планината – и към “жадните” за стръв рибоци!

Обмислете добре опциите, които ви изредихме и се насладете на най-пленителните риболовни места. Пожелаваме ви да напълните очите с природна красота, а кофите – с много риба!

Източник: naemiSI.bg