Как да увеличим продажбите в хотели

2
Добави коментар
BizBlog.BG
BizBlog.BG

Наскоро пак намерих в електронната си поща куп спам писма на различни хотели с предложения за майските празници. И се сетих за една история, която искам да Ви разкажа.

Преди доста време бях голям фен на един хотел във Велинград. Със семейството ми ходихме там поне 2-3 пъти годишно за по 1-2 седмици. Този хотел има много хубава спа-база и децата ми много му се радваха.

Обаче в един момент спрях да ходя. Защо ли?

В отговора на този въпрос се крие много мощен ресурс за продажбите на всеки хотел, който за съжаление почти не се използва в България.

Сега ще Ви разкажа по-подробно.

Колкото пъти бях в този хотел – толкова пъти са ми искали личните данни, имейл, телефон, адрес и т.н. Но тези данни по един мистичен начин за изчезвали и на всяко ново посещение ми казваха, че ми нямат данните.

Освен да ги събират те по никакъв начин не са комуникирали с мен – нито са ми предлагали някакви оферти, нито даже поздравления за празниците – нищо.

Това не ми пречеше да ходя там, до един момент.

Случайно по една покана бях за 1-2 дена в друг хотел. Който след това започна доста активно и качествено да комуникира с мен, да ми предлага специални оферти (като винаги се отчиташе, че имам и деца), тематични оферти за празниците и т.н. И постепенно започнах по-често да ходя там, вместо онзи във Велинград.

И до днес нямам нито един контакт, нито една оферта, нито едно предложение от онзи хотел. Както и от много други хотели, където периодично отсядам.

Както вече сами сте се досетили – в основата на успешен хотелски бизнес стои клиентската база, както и ефективна комуникация с всеки клиент. Това касае както физически, така и юридически клиенти. Както можете да поканите едно семейство, така можете да поканите и една фирма, която е правила тийм билдинг например.

Всеки съществуващ клиент (освен ако не сте прецакали нещо) остава с добро впечатление и усилията необходими за връщане на един такъв клиент са в пъти по-малки от това всеки път да привличаш нови клиенти.

А сега ми кажете – кога за последно сте получавали някакъв вид контакт от който и да е български хотел? А ако случайно работите или притежавате хотел – събирате ли и което е по-важно – комуникирате ли редовно с Вашите клиенти?

Аз – много отдавна не съм. Онзи който комуникираше с мен – сменил си е собственика, който явно не проявява интерес към клиентите и от тогава спрях да ходя и там. Сега при нужда избирам хотел или по препоръки или чрез интернет.

Като говорим за интернет и за различни сайтове за хотелски резервации (като booking.com например) – ефективна комуникация със съществуващи клиенти става в пъти по-важна, тъй като освен Вашия има хиляди други хотели с най-различни предложения. И вероятността да избере пак Вашия хотел без постоянна комуникация, става много малък.

Между другото, ако случайно притежавате или управлявате хотел – споделете как вървят нещата напоследък?