Сдружение на НАСА ще търси извънземен живот!

1
Добави коментар
redbul80
redbul80

Търсенето на извънземен живот изисква безпрецедентно сътрудничество между научните дисциплини. Колаборацията на НАСА NExSS ще включва учени, посветени на изучаването на Земята (вдясно), на учени, които изучават други планети (вляво), както и на тези, които се занимават с далечния космос (горе). Image credit : NASA

27 април 2015 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Сами ли сме във Вселената? Това безспорно е най-интересният въпрос за тези от нас, които се интересуваме от астрономия и космос. За огромно съжаление въпросът все още стои неотговорен.

Но ние не можем да се оплачем от липсата на напредък. Изминали са едва 20 години от откритието на първата планета, която обикаля около звезда, различна от Слънцето. А пък след изстрелването на телескопа „Кеплер“ в космоса през 2009 година бяха открити над 1000 извънслънчеви планети. Оттук насетне стои въпросът кои от тези новооткрити планети са подходящи за развитието на живот и кои действително имат живот.

За да може да бъде разрешен този проблем, НАСА събира експерти в рамките на мащабна колаборация – Nexus for Exoplanet System Science, или NExSS. Това е интердисциплинарно начинание, което ще свърже върхови научни екипи.

Учените от тези области ще участват в начинанието:

1. Геоучени – учени, които използват системния научен подход за изучаването на нашата планета – Земята.

2. Планетарни учени – те прилагат системния научен подход към всички светове, които са в рамките на нашата Слънчева система.

3. Хелиофизици – те изучават как Слънцето си влияе с обикалящите около него планети.

4. Астрофизици – те предоставят данни за екзопланетите и техните звезди, за да възложат рамката на този системен научен подход.

Всички тези научни общности ще бъдат обединени в безпрецедентно сътрудничество, те ще споделят собствените си перспективи, научни резултати и подходи при търсенето на отговора на един от най-дълбоките научни въпроси: „Сами ли сме?“

Екипът ще помогне да бъде класифицирано разнообразието от новооткритите светове, ще разбере потенциалната им обитаемост и ще разработи средства и технологии, които ще бъдат нужни при търсенето на живот извън нашата Земя.

Работата на NExSS ще бъде изключително важна за следващите космически мисии, които ще бъдат изстреляни, за да изучават извънслънчевите планети. Това са TESS, JWST и WFIRST. Спътникът, който ще изучава екзопланети TESS ще излети през 2017 година, а телескопът JWST или Джеймс Уеб ще лети през 2018. Инфрачервеният инструмент WFIRST се очаква да лети през 20-те години.

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/