10 от най-големите хитове на група Щурците

2
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

На 25 април 2013 г. след дълга борба с рака почина китаристът на легендарната група Щурците – музикантът Петър Гюзелев. До последния си дъх Пеци, както го наричаха приятелите му, не спираше да прави музика и да записва нови и нови песни. За четири десетилетия на сцената Щурците имат издадени 16 албума, безброй хитове и близо 3000 запомнящи се концерта у нас и в чужбина. Когато през 1966 г. Кирил Маричков и Петър Цанков от Бъндараците се срещат с Петър Гюзелев и Веселин Кисьов от Слънчевите братя, идеята да създадат собствена група изглежда нереална дори за самите тях. През януари 1967 г. те правят първите си записи – няколко инструментала и версия на „Песен без думи“ на Shadows.

Групата обаче все още няма име и в младежкото предаване „Хоризонт – радиостанция на младежта“ по първа програма на Българското радио е обявен слушателски конкурс. От многобройните предложения четиримата млади музиканти се спират на Щурците. През същата година Щурците работят с Георги Минчев, с когото печелят първата си награда. Песента „Бяла тишина“ на композитора Борис Карадимчев получава първи награди на конкурсите „Златния Орфей“ и на „Мелодия на годината“. През 1968 г. излиза първата им малка плоча, в която са песните „Веселина“, „Звън“, „Малкият светъл прозорец“ и „Изпращане“.

Щурците бързо печелят младежката публика с актуалността на темите, които разглеждат в своите песни, и със стиловото им многообразие. Големият им успех идва с албума „20-ти век“ през 1980 г. Сред най-големите им хитове са „Две следи“, „20-ти век“, „Конникът“, „Среща“, „Клетва“ от филма „Вчера“, с която и днес започва и свършва всеки абитуриентски бал, „Вкусът на времето“, „Хамлет“, „Мускетарски марш“. Те са емблематични за цяло едно поколение и за българската популярна музика изобщо. Нещо повече, те продължават да се слушат и ценят от младите хора в България и днес. Текстовете им са дело на едни от най-известните български поети.

През следващите години всеки от музикантите се занимава със свои самостоятелни проекти. Петър Гюзелев е продуцент и издател и заедно с Георги Марков свири в група Стари муцуни. В памет на Пеци ето 10 от най-големите хитове на група Щурците.

1. Две следи
2. Вълшебен цвят
3. Среща
4. Рок в минало време
5. 20-ти век
6. Клетва
7. Вкусът на времето
8. Хамлет
9. Футуролог
10. Аз съм просто човек
Коментари

коментар(а)

Подобни: R.I.P., музика, Щурците