Android или Windows – кое да избера?

1
Добави коментар
vodolazar
vodolazar

Отворен код и персонализиране срещу сигурност и стабилност

Едно от нещата, с които Android се характеризира е отворен код. Google има твърде малко контрол над операционната си система, което има както лоши, така и добри страни. За 5 години от появата си (края на 2008г.), Android се наложи като лидер сред мобилните устройства. Производителите се надпреварват да представят по-добър интерфейс, приложения, допълнителни услуги и цялостно потребителско изживяване (UX), които предлагат към своите продукти.По-малко промени – по‑малко бъгове Точно тези „интервенции“ в операционната система всъщност доведоха до нейната фрагментираност и трудността при обновяване на софтуера за дадено устройство. Затова някои производители, като HTC например, предлагат версии на определени техни устройства с непроменен Android. Това бе и една от причините Google да пусне Nexus серията от устройства. Nexus са първите телефони и таблети, които получават най-новата версия на Android, а това, че към операционната система няма утежняващи добавки или промени, гарантира по-плавна работа на устройствата, или с други думи, по-малко промени – по-малко бъгове.

От гледна точка на сигурността и двете ОС предлагат сходна функционалност. Всеки притежател на Android устройство обаче, е добре да се пази от зловредни приложения, които освен че биха компрометирали сигурността на вашите данни, могат сериозно да забавят бързодействието и да намалят живота на батерията между отделните зареждания. Но дори и да нямате зловредни приложения, Windows Phone би осигурил приблизително 10% по-дълъг живот на батерията в сравнение с Android (по официални данни на HTC за HTC One (M8) for Windows).

Таблет или хибрид?

Появата и успехът на iPad „отприщи“ разработката и производството на много таблети с Android. След появата на Windows 8 и особено 8.1, започнаха да се появяват все повече Windows базирани таблети на достъпни цени. В последния случай една от най-примамливите функции е наличието на пълнофункционален Office или най-малкото възможността да си го инсталирате, както и всичкия възможен софтуер за PC, за който можете да се сетите.Тази нова категория устройства раздвижи компютърния пазар Нека не забравяме и приложенията с „модерен“ интерфейс и универсалните приложения, които при Windows 10 вървят на едно изключително многообразие от устройства – PC, лаптоп, таблет, телефон, Xbox… и разбира се новата категория хибридни устройства, които могат да се използват в няколко режими на работа – като лаптоп или таблет. Предложенията идват от множество производители – Lenovo, Asus, Dell, HP, Vaio. Именно тази нова категория устройства раздвижи компютърния пазар, който според анализаторите щеше драстично да се свие.

Ако имате нужда от по-базова функционалност, то можете да намерите множество Android таблети на много достъпни цени. Но в този случай най-често преминаването на по-нова версия на операционната система е един малък риск… В случай, че разчитате на по-скъп таблет с мощен процесор, то често цената е сходна с доста прилични таблети с Windows, които както споменахме по-горе, можете да ползвате много голяма част от софтуера, познат от настолния компютър или лаптоп.

  Android 5 и Windows 10

Безспорно най-новите версии на Android и Windows (съответно Lollipop и 10) има какво да покажат. „Зеленото дроидче“ преживя небивал успех и сега е доминираща операционна система при мобилните устройства и не само. Вече все по-често я виждаме на телевизори или пък на игрови конзоли. Хубавото е, че последната версия – Lollipop, представя нова дизайн философия с приятен потребителски интерфейс и програмистите са се постарали да оптимизират операционната система. Лошото е, че Android Lollipop засега можем да видим на твърде малко устройства. Въпреки услията на разработчиците, показателен е фактът, че най-новият iPhone все още разполага с 1GB оперативна памет и функционира все така плавно (макар в последните години при Apple да се срещат повече бъгове в сравнение с миналото). По сходен начин стои и въпросът с Windows Phone – операционната система върви оптимално при 1GB, топ моделите имат най-много 2GB, а има и много устройства с 512MB RAM, при които операционната система върви плавно. При Android нещата стоят по-различно – 1 GB в много случаи се оказва задоволителен размер на оперативната памет. А да не говорим за по-малко… тогава и от един Messenger може да ви лагва телефона. Всъщност заради малкото мапет преди известно време много телефони се оказваха закотвени на версия 2.3 Gingerbread. Microsoft от своя страна пуска нови версии на по-големи интервали, но приемствеността и възможностите за обновяване до последната актуална версия са доста по-големи.

Приложения

Тук безспорен победител е Android със своите над 1,300 хил. приложения в Google Play. Тази цифра дори надмина приложенията в Apple App Store. При Windows Phone също има напредък, но приложенията в Windows Phone Store, който в бъдеще е бъде слят с Windows Store, са над „само“ 340 хил. в края на 2014г. Факт е, че големите заглавия обикновено са налични за всички платформи, но не рядко се различават във функционалността.

Ако сте собственик на Android устройство и ползвате много приложения, навярно сте забелязали, че има и такива, които имат потенциално зловреден код, досадни реклами или подтикват да свалите други приложения. Във връзка с това, от Google са обещали да затегнат положението и да работят върху премахване на такъв тип приложения. Въпреки това, винаги имайте едно наум.

След официалното пускане на Windows 10 и появата на много универсални приложения, за които споменахме по-горе, може би магазинът на приложения за Windows ще смали разликата. Но засега безспорни лидери са Android и iOS.

Смяна на екосистемата – толкова ли е трудно?

Хубавото в съвременния технологичен свят е, че много технологии са станали до такава степен значими, че са довели до стандартизиране на предлаганата услуга или платформената им независимост. Например може да имате профил в Gmail, който да ползвате за вашия Microsoft профил, както и да записвате и разглеждате на контактите и календара от Gmail в Windows Phone. Важи и обратният вариант.

Евентуална трудност се оказва прехвърлянето на приложения, особено заплатените такива. За съжаление в момента просто не съществува такава опция, тъй като покупките ви от магазина на дадена платформа се водят към профила ви. Т.е. ако смените устройството, но останете на същата операционна система, няма да имате почти никакви трудности. Мога да дам следния пример като потребител на Windows Phone:

Разрешил съм всички опции за резервни копия (backup), по този начин при смяната на телефон повечето от настройките се прехвърлиха, съобщенията се свалиха от сървъра, приложенията ми започнаха едно по едно да се инсталират, контактите ми бяха записани в Microsoft и Google профилите ми, а всичките ми снимки, видеоклипове и музика бяха на SD картата, която просто преместих. С други думи – за по-малко от час имах отново всичко необходимо на новия си телефон.

Ситуацията при Android не е по-различна, при условие, че синхронизирате информацията си и ползвате облачни услуги. Затрудненията идват чак когато решите да смените операционната система, но ако сте твърдо решили да направите промяната, заради определени фактори, то усилието си струва.

И коя ОС е по-добра?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен и е строго индивидуален. Ако искате максимално ниво на персонализация и огромен брой приложения, то вероятно Android е за вас. Ако нужните ви приложения или техни алтернативи са налични за Windows Phone, и разчитате на стабилност, плавна работа и малко по-дълъг живот на батерията на смартфона – то Windows е за вас.

При покупката на таблет вече е актуален същия въпрос. Затова ако имате нужда от по-базова функционалност или пък основно го ползвате за мултимедия, то Android таблет би бил добро бюджетно решение. Разчитате ли на таблета и за повече функционалност, работа, Office – Windows таблет е вашето решение. Още повече, ако искате клавиатура или по-портативен лаптоп, трансформиращ се хибрид или таблет, който в голяма степен да замества лаптоп – отговорът е Windows 8.1/10.