Забравете Project Ara, първият модулен смартфон вече е на пазара

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Докато много потребители търпеливо чакат Google да пусна завършената версия на Project Ara – модулния смартфон, който може да сглобите сами – една малка и относително неизвестна компания успя да пусне такъв реален модел на пазара.

Базовият апарат на модулния смартфон, създаден от Fonkraft, предлага 5-инчов Full HD дисплей с гъстота от 441 ppi, операционна система Android 5.0 Lollipop и голяма част от елементи, които могат да се променят. Сред тях са опции за промяна на RAM паметта, на камерата и дори на екрана според нуждите и възможностите на потребителите.

Проектът бе финансиран чрез инициативата IndieGoGo и за да помогне на потребителите да се ориентират, Fonekraft предлага няколко базови конфигурации според това какъв точно вид телефони предпочитате.

Наречен Fonkraft Pilot, базовият модел е насочен най-вече към онези, които държат на живота на батерията и предлага една малка батерия от 1,000mAh и една по-голяма от 3,100mAh. Към тях трябва да добавим 8МР задна камера и 2МР предна, както и двуядрен процесор на 1.3GHz, 1GB RAM памет и 8GB място за съхранение. Всичко това струва само 99 долара.

Ако пък предпочитате да правите снимки с вашия смартфон, Fohkraft Resolution може да ви заинтригува. Моделът има модул с 20МР камера, 64GB място за съхранение, четириядрен процесор на 2.5GHz, 2GB RAM памет и 2,800mAh батерия. Той ще ви струва 199 долара.

Ако сте сред хората, които обичат мултимедийните забавления в движение, Fonkraft HiFi добавя 192kHz HiFi модул, изработен от дърво, за висококачествен аудио плейбек. Той има 64GB място за съхранение, четириядрен процесор на 2.5GHz и 8МР камера. Цялата конфигурация отново струва 199 долара.

Всички версии поддържат LTE (4G), както и GMS/EDGE, CDMA (UMTS), WiFi, Bluetooth, NFC, GPS и GLONASS.

Fonkraft възнамерява скоро да предложи нови модули, сред които втори слот за SIM карти, допълнителна антена и 16МР камера. Освен това, подобно на Google, Fonkraft също разрешава на трети производители да разработват и продават свои модули.