Ню Йорк и Бостън на протест заради инцидента в Балтимор

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Вълна от протести в няколко американски града заради инцидента Фреди Грей. Протестните шествия тръгнаха от Ню Йорк и Бостън. Стотици граждани с транспаранти се противопоставят на полицейското насилие, в следствие на което след побой по време на арест загина 25-годишният американец Фреди Грей.

В деня на погребението му демонстрациите в Балтимор прераснаха в насилие. Въведен бе полицейски час, в града пристигнаха подкрепления от Националната гвардия.

С плакати : „Искам право на глас, а не насилие!”, „Слушайте!”, „Черният живот също има значение” американските граждани масово въстанаха срещу прекомерната и неоправдана употреба на сила от полицията в Ню Йорк. Полицията арестувани около 60 души, след като стотици протестиращи се събраха на Юниън скуеър и се опитаха да пробият загражденията и да спрат движението. Демонстранти се събраха и на Таймс скуеър и тръгнаха на север, блокирайки движението по Седмо авеню.

В Бостън, Вашингтон и Минеаполис демонстрациите бяха малобройни.

Протестът в Балтимор мина без инциденти. Демонстрантите скандираха “Те не могат да спрат, те няма да спрат, пратете ченгетата убийци в затвора!”. Училищата и магазините в града вече са отворени.

Очаква се в петък полицията да предаде на прокуратурата изводите от вътрешното си разследване на обстоятелствата около смъртта на Грей, но тази информация няма да бъде оповестена публично.