Какво всъщност искат подчинените ви?

6
Добави коментар
biserkostadinov
biserkostadinov

Проучвания сочат разминаване между нагласите на мениджърите и служителите им

Уважителното отношение към служителите на всички нива – това са поставили на първо място 72% от анкетираните наемни работници в проучване относно най-важните фактори за удовлетворение от професията.

Сред останалите фактори в челната петица са доверието между служителите и висшия мениджмънт (64%), различните придобивки (63%), финансовите компенсации и заплащането като цяло (61%), сигурността за работата (59%).

Естеството на самата работа е класирано едва на 11-о място.

Допитването, цитирано от Си Ен Ен, е осъществено от американското Общество за мениджмънт на
човешките ресурси сред повече от 600 души. 86% от тях са заявили
удовлетворение от работата си, което е най-високото ниво от десетилетие
насам.

Най-желаната придобивка

за американците е платеният отпуск, който у нас е гарантиран от Кодекса на труда. Следват медицинското обслужване, гъвкавостта при балансиране между работата и личния живот, пенсионните планове, придобивките за семейството на служителя.

Съществено разминаване в нагласите на работодателите и наемните работници относно оценяването на труда показа и най-новото проучване на OfficeTeam, направено по повод Седмицата на административните служители в САЩ (19-25 април).

Според резултатите 89% от мениджърите са убедени, че знаят как да демонстрират колко ценят служителите си. Близо 1/3 от подчинените им обаче дават ниска оценка на признанието, което получават от висшестоящите и фирмата като цяло.

В анкетата са взели участие близо 600 високопоставени ръководители от компании с над 20 служители и почти 1000 наемни работници над 18-годишна възраст в САЩ и Канада.

Не е достатъчно веднъж или два пъти годишно

да оцените по достойнство труда на персонала си, коментира изпълнителният директор на OfficeTeam Робърт Хоскинг. Той съветва работодателите да изказват редовно благодарности към служителите или да ги възнаграждават с малки жестове.

Ако не го правите, не сте лош ръководител – просто вероятно сте твърде зает и това е едно от първите неща, които убягват от вниманието ви, уточняват специалистите по подбор на персонала.

Ето и петте конкретни съвета на OfficeTeam как да отдадете заслужено признание на своите подчинени:

1. Казвайте „Благодаря“. Нека признанието ви бъде изказано устно. Изтъкнете им как техните усилия помагат на компанията или на нейните клиенти и потребители..

2. Направете го и писмено. Подгответе ръкописна бележка или изпратете благодарствен имейл, с копие до по-високопоставените ръководители.

3. Не премълчавайте постиженията, а ги оповестявайте. Назовете най-изявените си служители в месечния вътрешноведомствен бюлетин или на седмичната оперативка.

4. Подкрепяйте професионалното им усъвършестване. Предлагайте да спонсорирате някакво допълнително обучение, което би било от полза за работата, или финансирайте явяването им на изпити за придобиване на професионален сертификат.

5. Не забравяйте и материалното стимулиране. Хората, проявили най-голямо старание в работата по даден проект, могат да бъдат възнаградени дори с дребни жестове – например ваучери за покупки, пропуски за кино / театър / опера, билети за спортни появи.

Накрая запомнете: не е нужно да прекалявате – дори най-хубавите комплименти могат да прозвучат неискрено, ако се употребяват твърде често! Не забравяйте, че принос могат да имат не само хората „на палубата“, а и онези, които се трудят зад кулисите, в „машинното отделение“.

Освен това не е необходимо наградата да е екстравагантна, за да е ефективна. Съобразявайте размера й с приноса на съответния служител, както и с индивидуалните предпочитания на подчинените си.

Източник: Си Ен Ен; OfficeTeam