Простреляха сина на Киро Японеца (Обзор)

3
Добави коментар

Синът на Кирил Киров-Японеца – Януш, бе прострелян следобед пред дома на фамилията в столичния кв. “Факултета” след скандал със съседи. Януш Киров е бил откаран във Военна болница, няма опасност за живота му. Инцидентът е станал към 16 ч, а полицията е задържала един човек за стрелбата, но не каза името му.

 

“Георги Любенов Петров-Йончо стреля по сина ми”, каза пред Тв 7 Киро Японеца. Двамата са отдавнашни врагове – ромският бос го държеше отговорен и за стрелбата по него през 2003 г. Сега коментира, че покушението срещу сина му всъщност било насочено срещу него. Призна, че в миналото е плащал на полицаи, за да го закрилят, без да уточнява кога и за какво.

 

33-годишният Януш цял ден гърмял с пистолета си по свои съседи, разказаха самите те. Информацията бе потвърдена неофициално и от полицията. 30-40 души от “Факултета” се били събрали пред къщата на семейството, за да протестират срещу системния тормоз, налаган им от фамилията на Японеца.

 

“Само ни тормозят, бият, заплашват ни, не може да се живее нормално – каза Елена, сестра на Японеца: – Днес беше страшно, имахме протест, а Януш почна да стреля. Гърмеше във всички посоки и дори уплаши полицаите, които бяха там.”

 

Жената се оплака от отношението на брат си към ромите в квартала: “Кажете ни защо ни тормози, какво иска. Тия пари, дето ги има, всичките са от наркотици. Ако са наследство от баща ми, както той твърди, аз защо не съм го получила, живея под наем.”

 

Полицията бе отцепила достъпа до дома на Японеца и спираше коли за проверка. “Търсим инкриминирани вещи”, обясни униформен.

 

Преди няколко месеца Киро Японеца поиска охрана от спецсъда, тъй като се страхуваше от атентат. Пред магистратите той даде показания за едно от покушенията срещу него – през 2003 г. Тогава стреляха по него от движещ се мотор, но Японеца оцеля.

 

Подсъдими за опита за убийство са обявеният за издирване Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския и групата му. Японеца не казва публично дали точно бандата на Йоско е искала да го убива, но твърди, че вярва на прокуратурата, защото е събрала “стопроцентови доказателства”.

 

През 2005 г. имаше втори атентат срещу Японеца. Тогава той бе прострелян в главата на бул. “Васил Левски” в София, но като по чудо пак остана жив. Японеца винаги припомня, че никога не е бил обвиняем за наркотици, занимавал се със строителство и отдаване под наем на сгради.

 

Киров има двама синове – Януш е по-големият и по-буен. 33-годишният мъж заедно с брат си Спартак управляват фирма “Бул-рент София”, през която официално се превъртат семейните пари. Дружеството се занимава със строителство.

 

 

 

http://www.24chasa.bg/