Тиквички с ориз на фурна

3
Добави коментар

Тиквичките са предпочитан продукт в менюто през пролетно-летния сезон. Още ранна пролет с появата им на пазара, заедно с пресния кромид и чеснов лук, от тях приготвяме свежи, леки и апетитни ястия. Тиквичките с ориз е едно от тях.

Необходими продукти:
3-4 тиквички
връзка пресен кромид лук
връзка пресен чеснов лук
1-2 моркова
връзка копър
връзка магданоз
2 ч.чаши ориз
5 ч.чаши вода
1-2 зеленчукови бульона
олио /4-5 лъжици/
черен пипер
сол
кисело мляко за гарнитура/по желание/

Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват добре, премахват се краищата и се нарязват на кръгчета със средна дебелина. Лукът – кромид и чеснов се нарязват на ситно, морковите се настъргват. В дълбок тиган загряваме олиото, запържваме лука и морковите, като поомекнат, добавяме измития ориз. Разбъркваме от време на време, докато ориза придобие стъклен вид. През това време нарязваме копъра и магданоза. Добавяме и тях към ориза и овкусяваме със сол и черен пипер.
Намазняваме подходяща тава с незалепващо покритие и нареждаме кръгчетата тиквички плътно едно до друго, даже леко застъпени на дъното и прави около стените на тавата. Посоляваме ги малко. Върху тях изсипваме запържения ориз. Разстиламе внимателно. Заливаме с разтворения зеленчуков бульон във водата и редим и останалите тиквички. Посоляваме и тях малко и поръсваме с малко олио, колкото да се намазнят и тези тиквички.
Поставяме ястието да се пече в загрята фурна на около 180 градуса за около 1 час. Наблюдаваме, когато водата изври и тиквичките се позапекат – ястието е готово.
Сервираме си с подлучено с пресен чеснов лук кисело мляко.
Пресните продукти предават свеж и апетитен вкус. Опитайте!