Дом в лилаво

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Лилавият цвят е любим на много хора, защото се смята, че има положително въздействие и силна позитивна енергия. Какви са предимствата на лилавия цвят, когато става въпрос за деко на дома? Ето какво трябва да знаете за дом в лилаво.

Лилавия цвят

Лилавото е цвят с особено значение и дълбоки корени в символизма. От една страна, е смятан за цвят на духа, защото се свързва със седмата чакра и вътрешната хармония, затова се препоръчва на хора, които търсят духовно удовлетворение. От друга, с годините той е определян като мистичен и тайнствен, като цвят на фантазията. Фактът, че е комбинация от синьо и червено, пък дава нова посока в тълкуването му – като перфектното съчетание между мъдрост или любов, между разум и чувства.

В миналото лилавият цвят е бил цветът на богатите, на благородниците и кралските особи. Причината е, че преди години хората не срещали толкова често лилавото в природата, колкото днес сме свикнали да го виждаме, затова го смятали за рядка и ценна находка. 

Нюансите на лилавото определят неговото въздействие върху човек. В зависимост от това дали е по-близо до червеното или до синьото може да се наслаждавате на пурпурни отенъци, на синьо-лилави багри, на люлякови и виолетови цветове. Едни виждат в тъмнолилавото излишна помпозност, докато у други създава чувство за лукс. В този ред на мисли, хората казват, че лилавото предизвиква полюсни чувства – или се влюбваш в него от пръв поглед или изобщо не ти харесва завинаги.

Лилавото и други цветове

Лилавото предлага доста възможности за комбинация с други цветове. За по-модерна визия, съчетайте го с черно и бяло. С жълто, индигово и цикламено постигате ефекта на испанските хасиенди. Лилавият цвят може да използвате и в комбинация с бяло, бежово, кафяво, с различни пастелни багри. Важно е обаче да вземете предвид нюанса на лилавото и
естествената светлина, която влиза в стаята. По-тъмните помещения в съчетание с патладжанено лилаво подсилват драматичното усещане, докато светлолилавото в комбинация с бяло или пастел създават романтични нотки.

Декор на дом в лилаво

У дома лилавото се използва главно за декор на хол, детска стая или спалня, доста по-рядко за кухнята или банята. Препоръчва се също за работния кът, защото се смята, че успокоява нервите, гони стреса и подобрява концентрацията.

Лилавият цвят е сред любимите багри на малките госпожици, затова често присъства като водещ в декора на детската стая. Освен че създава настроение, психолозите твърдят, че лилавото развива въображението при по-малките и ги прави по-игриви и усмихнати. Предпочитани са по-светлите тонове, които се съчетават с други пастелни цветове.

За хола е важно да установите какъв ефект искате да постигнете. Декор в светлолилаво остава приятно усещане, нотка на романтика и лежерност. Тъмните нюанси на лилавото пък са по-драматични, асоциират се с богатство, благородничество, по-тежки са и често се използват само като акцент.

Хубавото на лилавия цвят в декора на дома е, че може да се използва както за ретро класически стил (мебели в бароков стил, съчетани с плътни завеси и красиви дървени рамки по стените), така и модерно излъчване (стъклена маса, строги линии, минималистичен декор).

14.08.2013/ Христина Спасова