Куче или коте?

1
Добави коментар

Съвети за избор на домашен любимец – куче или коте?

Когато си взимаме домашен любимец поемаме голяма отговорност – че ще се грижим за него правилно, че ще му осигурим качествен и дълъг живот, че ще сме до него дори и  ако има здравословни проблеми. Помислете в перспектива добре, преди да купите или осиновите коте или кученце.
Ако сте си избрали порода предварително направете старателно проучване – от къде можете да си я намерите (приятели, зоомагазини, развъдници) и вижте колкото можете повече представители от породата – и като бебета и като вече пораснали животни. Така ще знаете дали малката пухкава топка ще се превърне в унищожител на мебели само след година.
Ако взимате коте или куче за първи път, ПРЕДИ да го купите потърсете ветеринарен лекар, който да Ви вдъхва доверие.  Посъветвайте се на място в кабинета или клиниката и си запишете всички изисквания и съвети за отглеждането през първите месеци от живота на бъдещия домашен любимец. Ако имате информация преди първите му нужди/проблеми ще сте много по-спокойни, а риска да се пропусне нещо важно е сравнително по-малък.
Много животни чакат  някой да ги осинови в приютите в София и страната. Ако не сте влюбени в някоя конкретна порода, а искате нов любимец, си заслужава да се разходите и да разгледате кой живее там. Огромен е броя на стопаните, които така са намерили най-подходящия за тях приятел. Заслужава си да опитате!
Съобразете избора на домашен любимец с възможностите си като условия на живот. Колкото и да харесвате гигантски породи като ротвайлер, дог, мастиф и така нататък едва ли ще можете да им осигурите нужния комфорт ако живеете в малко апартаментче. За всеки има подходящ любимец – коте или куче, а вашият ветеринарен лекар може да  помогне във вашия избор. Ако много харесвате котките, но вече имате една или две помислете много добре преди да увеличите още броят им. Котките не са социални животни, в природата повечето видове се събират само по време на размножителния период, а иначе са индивидуалисти. Повече от една котка в дома значи стрес и сложни йерархични взаимоотношения между тях, дори и да дават вид че много се обичат.
Въпреки, че нашите любимци живеят по-кратко от нас – средно между 10 и 20 години в зависимост от породата и вида, имайте предвид че купувайки коте или куче ще трябва да се съобразявате с него и да му осигурявате всичко необходимо за този период. Ако децата в къщи са тези, които днес се грижат за любимеца, то Университетът или училището много бързо могат да променят това и всички грижи да паднат на татко и мама само след някоя и друга изминала година.
При взимането на нов любимец (особено, ако е за първи път в семейството) е възможно да се отключат различни алергии – при нас или при децата ни. Това не значи автоматично да се отървем от кучето или котето. Алергиите противно на всеобщото схващане не са към козината на животните, а към частиците кожа, които всяко от тях нормално отделя. Много често редовно разресване, добрата хигиена, ограничаване на достъпа до мебелите и спалнята, върху които се лежи е достатъчно, за да се ограничи реакцията или да изчезна напълно.
При избора на нов любимец съобразете внимателно вида и породата му, ако в своето ежедневие пътувате много. Не всички кучета и много малко котки са подходящи за хора с натоварен график, свързан с пътуване със самолет или кола. Не е невъзможно, но често е свързано с доста допълнителни разходи заради комфорта на животинката и международните регулации. Винаги се информирайте предварително за да няма след това неприятни изненади – като например задържане на котката в карантина на някоя митница!
Преди взимането на нов любимец се постарайте домът Ви, хем да е безопасен за него (заради риска от поглъщане на медикаменти, предмети, досег с кабели и така нататък), хем да не е стресиращ за Вас – с унищожени мебели и скъпи спомени. Особено при малките животни естественото любопитство може да е много разрушително. Те не са виновни. Наше задължение е средата, в която ги поставяме да е адекватна. Вашият ветеринарен лекар ще Ви помогне със съвети и за това.

77 total views, 1 views today

Tweet

Pin It