Национално състезание по риболов на пъстърва

1
Добави коментар
georgi.brezin
georgi.brezin

В дните от 15 до 17 май 2015 г. на язовир „Доспат” ще се проведе мащабно Национално състезание по риболов на пъстърва в няколко различни дисциплини:

Национален турнир по риболов на пъстърва от лодка на тролинг в два манша от по 5 часа, съответно на 16-ти и 17-ти май;
Национален турнир по риболов на пъстърва на стръв от брега в два манша от по 4 часа, съответно на 16-ти и 17-ти май;
Национален турнир по риболов на пъстърва на изкуствена примамка от брега в два манша от по 4 часа, разделени на по 4 от по 45 минути, съответно 16-ти и 17-ти май;
Национален турнир по риболов на пъстърва на муха от брега в два манша от по 4 часа, разделени на по 4 от по 45 минути, съответно 16-ти и 17-ти май;
Национален турнир по риболов на пъстърва на стръв от брега за деца на 16-ти май – продължителност 2 часа;

Целта на организаторите е популяризиране на спортния риболов. В състезанията може да вземе участие всеки желаещ риболовец. Ще може да премерите сили с всички национали и куп други елитни състезатели в отделните дисциплини.

Предвиждат се множество награди за участниците:

Елитни купи за победителите от първо до трето място в отделните дисциплини;
Медали за победителите от първо до 3-то място в отделните дисциплини;
Трофейна купа за най-голяма риба;
Купа, медал и материална награда за най-добре представилата се жена;
Купа, медал и материална награда за най-добре представилото се дете;
Материална награда за всяко участвало дете;

Материални награди на стойност над 11 500 лв.!

Риболовни принадлежности/ за първите в отделните дисциплини – висок клас болонези – 2 бр. на обща стойност 530,00 лв., 3 бр. телемачове на обща стойност 420,00 лв., сонар на стойност 489,00 лв., 30 бр. спининги на обща стойност 1800,00 лв., 20 бр. макари от висок, среден и нисък клас на обща стойност 2200 лв., риболовни комплекти за деца на стойност 2100,00 лв., множество качествени воблери на стойност 1250,00 лв., блесни на стойност 500,00лв., плетени влакна на стойност 300,00 лв,, монофилни влакна на стойност 500,00 лв,, захранки, дъждобрани, куки, шапки, аксесоари и други на стойност 1400,00 лв.

Тематични тениски, изработени специално за фестивала – за всички участници!

За всички участници ще бъде осигурен пакет с храна и вода и през двата състезателни дни.

За да се проведе успешно Националния Фестивал на пъстървата, се налага сериозно зарибяване с пъстърва. Това е необходимо, тъй като в момента количеството на пъстърва във водоема е крайно недостатъчно, а Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство”, по която се финансира Фестивала, не позволява отпускане на средства за зарибяване. Приходите от минимално възможните такси за зарибяване са предвидени за покриване на основни разходи по зарибяване с пъстърва.

Предвижда се язовирът да бъде зарибен с около 1,5 тона пъстърва с тегло от 250 г до над 1,5 кг!

Средствата ще се набират в полза на фирмата, спечелила публичната покана за организирането на фестивала. С тези средства тя ще направи част от основното зарибяване, за което имаме уверение, че ще помогнат и Община Доспат, както и лично г-н Валери Димитров Баронов – Управител на Пъстървово стопанство гр. Доспат.

Такса за зарибяване както следва:

За турнира по риболов на пъстърва от лодка на тролинг – 50 лв.
За турнира по риболов на пъстърва на стръв от брега – 20 лв.
За турнира по риболов на пъстърва на изкуствени примамки от брег а– 20 лв.
За турнира по риболов на пъстърва на муха от брега– 20 лв.
За деца под 16 г. – БЕЗПЛАТНО

При записването на състезателите по риболов на тролинг се записва само капитана, независимо колко хора ще бъдат в лодката. При записването тези състезатели ще могат да избират по две безплатни тениски.

Всички останали също ще могат да поръчват по повече тениски, но срещу допълнително заплащане от 15 лв. на брой.

Водоемът по време на турнира се очаква да е забранен за риболов за непъстървови видове. В него има много и различни видове риба. Основните риби са пъстърва, каракуда, шаран, амур, костур, кефал, уклей, слънчева риба, бабушка и др.

Ще се зачитат риби от вида пъстърва и нейните подвидове. Останалите видове риба са забранени за риболов и следва при улавяне да се откачат внимателно и незабавно да се върнат във водата.

Жените ще се състезават съвместно с мъжете.

Желаещите да участват за награда за най-голяма риба /независимо в коя дисциплина се състезават/ могат да поискат мерене на уловената от тях едра пъстърва, но за да участва в класирането за най-голяма риба – трябва да е с тегло над 500 г.

Максимален брой участници в дисциплина – 150.

За риболова на тролинг 150 екипажа.

За броя на децата няма ограничение.

Източник: http://pastarvatafest.com/