Бъдещето на колите – водород!

1
Добави коментар
The_S
The_S

От Тойота трябва да започнат да произвеждат първият в света сериен автомобил, който ползва за гориво водород и не отделя никакви вредни емисии в атмосферата. Горивната клетка отделя чиста вода от ауспуха на автомобила и се твърди, че дори става за пиене! А зареждането? Зад капачката, природното гориво се зарежда в специални резервоари от карбонови нишки. Стига да има колонка с водород на бензиностанцията, за по-малко от 5 минути резервоарът е пълен  и достатъчен за невероятните 480 километра!  Стойността на горивото за 1 километър се очаква да бъде около 15-20 стотинки, което е в пъти по-евтина алтернатива от другите горива на пазара! Името на автомобила – „Mirai“ oзначава „Бъдеще“ на японски , точно каквото представлява тази красива машина! Не може да го отречете, нали?

Aвтомобилът ще бъде пуснат в продажба в Япония на 15 декември и ще струва близо 62 000 долара, съобщиха световните агенции. Удобният седан има изискан и широк салон, достатъчен да събере  семейството или приятелите и дори багажа им! Предизвикателният външен вид не остава незащитен и от динамичния отговор на Тойота! С нисък център на гравитация, този семеен автомобил е изключително маневрен и удобен за шофиране! Преминал е над 10 години и няколко милиона километра тестване в различни условия, за да се гарантира високото качество и издръжливост!  Това е Тойота Мирай – произведеният от компанията иновативен автомобил, който обръща хода на историята на 180 градуса, с водорода надолу или както решите вие да го наречете. Съчетанието  в повратната точка на автомобилостроеното, а именно – креативност в инжинерство, е показателно колко по природосъобразни могат да бъдат машините на човечеството за напред! Нека не забравяме, че водорода е един от най-достъпните на Земята материали за гориво!

Е добре де, много обяснения прочетох, но така и не разбрах какво се случва точно в тази машина от бъдещето?
Обяснявам веднага – отпред на бронята, в онези големи триъгълни отвори влиза въздух, който участва в химична реакция заедно с водорода в горивната клетка отдолу на колата. Tази горивна клетка е отдавна влезнала в употреба и се е утвърдила като надежен помощник в подводници и генератори!  Така се произвежда електричеството, което задвижва автомобила! А когато решите да настъпите газта, заработеното електричество се изтрелва към електрическия мотор, за да се възпроизведе тяга! А най-забавното е, че вместо облаците дим отзад, ако рязко настъпите газта, ще измиете на човека зад вас номера на колата! А защо не и някоя жертва на спирката?

Японски всекидневници  уточняват, че колата ще може да се купи в Европа и САЩ през лятото на идната година.
До края на годината Toyota очаква да продаде в Япония близо 400 автомобила от новия модел „Mirai“. Правителството се ангажира да субсидира всеки нов собственик на колата на бъдещето със 17 000 долара. През идната година друга японска компания – Honda – планира да пусне аналогичен автомобил, който, както се очаква, ще бъде и в същата ценова категория на „Mirai“.