Уникален експеримент в „Ню Бояна“

4
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Учениците превзеха част от декорите в „Ню Бояна“, където са снимани холивудски екшъни.

 От няколко дни сред декорите на столичното студио „Ню Бояна“ кипи трескава работа по български филм, които ще бъде направен изцяло по холивудски маниер. В средата на април започна вторият етап от програмата на филмовото училище, в който 20 младежи с изявен интерес към седмото изкуство ще разберат тънкостите на режисьорската и операторската работа. Те са част от заснемането на сценария, с който 24-годишната Александрина Козовска от Велико Търново спечели първата част от курса.

Романтичната драма, чието работно заглавие е „Кръстопът“, разказва за младата темпераментна Кейт, която преоткрива себе си, смисъла на живота си и намира истинската любов, докато се грижи за болната си майка. Сюжетът бе избран сред 26 кандидатури от жури начело с холивудския продуцент Голан Рамраз („Мистър и мисис Смит“). Козовска, която е завършила Културология в Софийския университет, споделя, че най-важният урок от подготовката с американския киногуру бил да вярва в идеите си.

Ментори във втория етап от филмовото училище са специалистът по операторско майсторство Лора Бет и режисьорката Амбрика Ли, която става популярна със спечелили редица награди късометражни продукции. „Да се снима игрална продукция и едновременно с това да се обучават хора, доколкото знам, е безпрецедентен експеримент. Трябва да държа всичко под око, докато давам знания на 20 души“, коментира Ли.

Режисьорката определя сценария на Александрина като красива история за връзката между майка и дъщеря, в която се разкриват истинските ценности в живота. „Целта ни е да я превърнем в продаваем и гледаем филм, който смятаме да изпратим по големи фестивали. А защо не и да го разпространим по кината? Това зависи от директора на „Ню Бояна“ Ярив Лърнър“, допълва Амбрика Ли.

Идеята на филмовото училище е участниците да преминат през всички етапи от правенето на истински касов филм. След като бе създаден сценарият, те участваха и в подбора на актьорите. „Получихме повече от 50 кандидатури за ролите в проекта. Кастингът беше отворен за всички, единственото условие беше желаещите да говорят перфектен английски, препоръчително с британски акцент“, разкри ръководителят на прослушванията Люк Колинс. Той търсел основно 25-годишно момиче, което да изиграе Кейт, жена в средата на 40-те за образа на нейната майка и двама младежи за влюбените в главната героиня мъже.

Целият ресурс на „Ню Бояна“ – студиа, външни декори, костюми, техника, ще бъде на разположение на студентите, докато снимат филма. След осем седмици ще започне етапът на постпродукция, в който ще бъдат усвоени професионалният монтаж, модерното озвучаване и създаването на специалните ефекти. Ако всичко върви по план, филмът трябва да е готов в края на лятото. Участниците в шестмесечното училище на „Ню Бояна“ бяха подбрани през февруари от няколко десетки кандидати от България и Европа. За да научат тайните на холивудското кино, те са платили по 1000 лв.

Към статията няма коментари. Напишете първия.