Да откажем цигарите …

1
Добави коментар

Как да спрем цигарите? Не вярвайте на митове!

Ако планирате да откажете цигарите, трябва да започнете подготовка месец по-рано.
Не се заблуждавайте от множеството митове, свързани с тютюнопушенето, можете да се отървете от вредния навик по-бързо отколкото очаквате.

1. Мога да спра веднага.
Също както няма да отидете на екскурзия, без да сте си направили плановете, така трябва да се подготвите и за отказването на цигарите. В най-добрия случай определете си дата за спирането за след 2 седмици. Използвайте това време, за да отбележите нещата, които ви карат да палите цигара и си създайте нови навици. Запасете се със здравословни закуски и заместители на никотина, ако ще ги използвате. Обградете се с позитивни поддръжници и изхвърлете всичките си принадлежности, свързващи ви с пушенето.

2. Тялото ми е привикнало към никотина.
Физическата зависимост не е чак толкова страшна, колкото си представяте. Вие сте  привикнали към поведенческите навици, които идват с тютюнопушенето. Палите цигара след хранене, с чаша вино, с кафето задължително. Съществуват много поводи, които са препрограмирали мозъка ви да бъде в очакване на цигара. Хубавото е, че когато прекъснете тези връзки никотиновата зависимост започва да губи сили.

3. Ще съм по-стресиран, ако откажа цигарите.
Огромното облекчение, което получавате от дима, не е освобождаване от стреса. Не е известно никакво доказателство, че непушачите са по-стресирани от пушачите. Една проста техника на дишане, като вдишвате бавно, броейки до 4 и издишвате бавно в продължение на 4, ще ви помогне да се освободите от стреса по-ефективно от никотина. Самото пристрастяване е причина за стрес.

4. Ще кача килограмите, ако спра да пуша.
Пушенето променя метаболизма на организма. Ето защо може да се чувствате постоянно гладни, когато откажете цигарите. Храната също ще е по-вкусна без никотина. Това обаче не е задължително да доведе до по-обилно хранене. Можете да ядете по-малко, но да намирате храната за по-вкусна. Отказването от тютюнопушенето не е задължително да доведе до повишаване на теглото. Ако следвате поведенческа техника, която да ви помогне да прекъснете редица навици, ще е по-малко вероятно да започнете да се храните повече.

5. Пушенето ще ми липсва.
То е толкова приятна част от живота ви, че е трудно да си представите да не го правите, нали? В действителност ще се изправите пред живот без един сърбеж, който изисква постоянно почесване. Когато замените нещата, които ви напомнят за пушенето с приятни малки награди (кутия сладки вместо пакет цигари или ваза с цветя вместо пепелник) не само, че пушенето няма да ви липсва, но и както повечето бивши пушачи, ще установите, че да не пушите е приятно.

6. Заместителите на никотина ще ме избавят от пушенето.
Ако само беше наистина  толкова просто. Ако можеше само да си лепнете една лепенка и повече никога да не запалите цигара. Лепенките обаче не са вълшебни. Трябва да направите място на други промени в живота си, а не просто да използвате заместители на никотина. Най-добрата „заместваща терапия“ е да обогатите живота си с нови навици, нови задължения и  различни преживявания. Това означава, че няма да се изправите пред старите неща, които ви карат да запалите цигара и в същото време ще си създадете едни  по-здравословни навици.

7. Трябва ми много силна воля.
Някои психолози поставят под въпрос силата на волята. Да се насилите да спрете цигарите е трудно. Може да срещнете сериозни затруднения в това да упражните самоконтрол във всяка една ситуация. Можете обаче да избягвате ситуации, в които изпитвате желание да изпушите една цигара.

8. Първо може да ги намаля.
Намаляването на броя цигари, които пушите не води до тяхното отказване. Въпреки че е много важно да се подготвите за отказването. Това обаче означава да прекъснете връзката между това, което правите и запалването на цигара. Стойте далече от нещата, които свързвате с пушенето и направете усилие да правите по-често други неща, които ви носят удовлетворение и наслада.

9. Ще имам симптоми на абстиненция.
Изчистването на тялото от физическа субстанция ще има своите ефекти, но няма да е за дълъг период от време. Може да усещате прималяване, нарушения на съня, раздразнителност или дори загуба на концентрация. Изследванията показват, че хората усещат никотинов глад средно по 6 пъти на ден, всеки с продължителност от само 90 секунди. Ако го усетите, веднага намерете някаква дейност, която ще ви отнеме поне минута и половина (изяжте плод или изпийте чаша вода например) и ще се справите.

10. Това ще бъде едно самотно преживяване.
Не е нужно да преминавате през това сами. Хората, които усещат положителна подкрепа от семейството и приятелите си, по-лесно се отказват от тютюнопушенето. Разчитайте на тези хора и игнорирайте всеки, който ви казва, че не можете да се преборите с вредният навик.

46 total views, 1 views today

Tweet

Pin It