Цитати на деня от откриването на новата метроотсечка в София

3
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

„Мога да се обзаложа с всички герои на социалистическия труд, че такова строителство, в такива обеми – такива тунели, мостове не е правено в България.” Такова предизвикателство отправи министър-председателят Бойко Борисов по време на церемонията по откриването на нови 3,5 км от столичното метро, с които столичният метрополитен вече стига до Бизнес парка в Младост. Гордо ис ентусиазъм, той продължи да изброява ясно и разбираемо за народа съзидателни постижения, постигнати под негово управление. Всяко от тях е достойно за рубриката „Цитат на деня”.

„Когато някой каже думата разруха съм готов веднага на диспут. Да сравня метрото с какво? 4 км са направили до 1989 г. Ние сме направили 63 км. Всеки може да дойде да спори с мен на тази тема и ще го убедя с факти.“

„Преди 6-7 години на мястото, където сега е метрото, имаше едно дърво, поляни, магарета.”

„Крави и овце, пасяха ето тук, Околовръстното бе като козя пътека – цялото в дупки. А всички квартали отгоре – на септични ями.”

„Тогава му обещах на Росен (б.р. президентът Росен Плевнелиев, който също присъства на откриването на новата метроотсечка) да направя метро, 6-7 години по-късно чувате колко милиарда са се излели в инфраструктурата, чувате какво казва ЕК и Жан-Клод Юнкер, защото всички програми за България работят и това не го казвам аз, а бюджетарят на ЕК (б.р. има предвид заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.)”

„Не знам дали си представяте какво е 40 км тунели с мрамор, влакове, контактни мрежи, което сме направили. Ако това беше до преди 1989 г. тук щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд.”

Евро нямаме загубено и няма да загубим с тези екипи на тези министри, на тези кметове, на тези българи, на всички политически партии, които са в Общинския съвет и помагат. Огромни усилия ни струва това”, обобщи гордо премиерът.

Задено с него, лентата на новата метроотсечка прерязаха „бюджетарят“ на ЕК, Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Кристалина Георгиева поздрави специално правителството, че е „спечелило и увеличава доверието на нашите европейски партньори. Парите, предназначени за България, отиват в полза на хората. От старите оперативни програми сме усвоили 75%, след като бяхме поизостанали, 32 милиарда лева ни чакат за новия програмен период. 680 милиона от тях са за метрото“, посочи тя.

Само за няколко години в София са построени общо 40 километра тунели, а за последната отсечка от първия метродиаметър се очакват и 10 нови мотриси, отчете столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Прогнозите са, че около 40 000 столичани ще ползват новите метростанции. Близо 7 000 тона вредни въздушни емисии ще бъдат спестени заради екологичността на този вид транспорт. Очакваме до края на годината да започне работата по третия метродиаметър, както и по отсечката до „Черни връх“, добави тя.

„Българите обичаме да се оплакваме от проблемите, от липсата на перспектива, от проваления преход. Добре е обаче, от време на време да си спомняме къде бяхме и откъде стартирахме. Аз си спомням. Гражданите на „Младост“ също си спомнят. Добре е да си спомним, че преди години в ж.к. „Младост 4″ имаше бунища, изхвърлени панели от строителството на панелките, глутници от кучета. Те отстъпиха мястото на езеро, където гражданите, майките и бабите с деца се разхождат“, заяви на свой ред президентът Плевлениев. Ако преди, за 30 години бяха построени 9 км от метрото, сега то напредва с четири пъти по-голяма скорост, подчерта той.