Най-скъпите сватби в историята

1
Добави коментар
The_S
The_S

Най-скъпите сватби в историята

Всички знаем, че когато известни личности се женят, в големия ден, освен за двамата младоженци, събитието е от огромно значение и за почитателите им. Сега ще разгледаме топ 10 от най-скъпите сватби в историята в целия им блясък и разкош, като за съжаление повечето от тях завършват с развод и с милиони долара хвърлени на вятъра.

10.Елизабет Хърли и Арън Найар – 2,6 млн. долара

През 2007 г. актрисата и модел Елизабет Хърли се жени за индийския бизнесмен Арън Найар. Младоженците правят двойна церемония на стойност 2,6 милиона долара. Първо се венчават в замъка Съдърли в Англия, родината на Хърли, а след това спазват и индийските традиции като продължават веселбата в двореца Умайд Баван в Джопур. Двойката плаща 300 хиляди долара за частни самолети и над 100 хиляди долара за най-различни удобства, включително за нощувка в младоженски апартамент в Индия на стойност 10 хиляди долара. Въпреки скъпата двойна церемония, двойката успява да спечели пари от сватбата си като продава сватбените си снимки на списание „HELLO“ за 5 милиона долара. В крайна сметка младоженците се разделят след 4-годишен брак, след като Хърли изневерява на съпруга си.

9. Пол Макартни и Хедър Милс – 3,6 млн. долара

Един от най-известните музиканти Пол Макартни се жени за бившия модел Хедър Милс през 2002 г. Сватбата се състои в църквата Св. Салвадор в Ирландия, а концепцията е индийска. Присъстват индийски танцьори, организирано е вегетарианско пиршество, фойерверките са на стойност 150 хиляди долара, а цветята – 145 хиляди. Пол, Джордж и Ринго изпълняват нова песен наречена „Хедър“, а партито се състои в замък под наем за 40 хиляди долара.  След този разкош Пол и Хедър се разделят през 2006 г., а през 2008 г., когато разводът приключва, Хедър печели близо 40 милиона долара.

8.Елизабет Тейлър и Лари Фортенски – 4 млн. долара

Една от най-известните филмови актриси Елизабет Тейлър сключва брак със строителния работник Лари Фортенски през далечната 1991 г.  в известното ранчо „Neverland“ на Майкъл Джексън. Елизабет и Лари се запознават в рехабилитационна клиника в Калифорния като 3 години по-късно се женят. Сред гостите на сватбата са Еди Мърфи, Маколи Кълкин, Лайза Минели, Нанси Рийган и Майкъл Джексън. Роклята на булката е на стойност 25 хиляди долара, но е подарена на Елизабет от известния дизайнер Валентино. Бракът на двамата трае 5 години, но дори след развода Елизабет и Лари остават добри приятели. След нейната смърт през 2011 г., Лари получава 800 хиляди долара от завещанието на Елизабет.

7. Лайза Минели и Дейвид Гест – 4,2 млн. долара

През 2002 г. бродуейската звезда Лайза Минели се омъжва за музикалния продуцент и пластичен хирург Дейвид Гест. Церемонията е една от най-бляскавите, включвайки 16 шаферки на възраст между 26 и 78, кумуват Елизабет Тейлър и Майкъл Джексън. Тази сватба е определена като една от най-грандиозните в света на известните личности. Двойката харчи приблизително 700 хиляди долара за цветя и 40 хиляди долара за торта, а сред гостите на събитието са Лиям Нийсън, Глория Гейнър, Миа Фароу, Антъни Хопкинс и Стиви Уондър. За съжаление само след 16 месеца двойката се разделя след тази приказна сватба и се развежда 5 години по-късно.

6. Челси Клинтън и Марк Мезвински – 5 млн. долара

Челси Клинтън, дъщеря на президента Бил Клинтън, се венча за инвестиционния банкер Марк Мезвински през 2010 г. Сватбата включва климатизирани шатри  на стойност 600 хиляди долара, сватбена торта за 11 хиляди долара и роклята на булката по дизайн на знаменития дизайнер Вера Уанг, а сред гостите е една от най-влиятелните жени в света – Опра Уинфри. Челси и Марк са първите младоженци в списпъка ни досега, чийто брак продължава и до днес като двойката вече очаква първото си дете.

5. Уейн Руни и Колийн Маклоклин – 8 млн. долара

Сватбата на един от най-високо платените футболисти Уейн Руни за дългогодишната му  приятелка Колийн се състоя през 2008 г. близо до Геноа в Италия. Роклята на Колийн струва около 330 хиляди долара, а наетата група, която да свири – около 670 хиляди. Също така 5 частни самолета взимат 64 гости за сватбата от Великобритания до Итлия за празненството. Младоженците обаче не плащат сами цялата сума за сватбата, тъй като продават снимките от събитието на списание за 4,2 милиона. Уейн Руни и Колийн също успяват да съхранят брака си и вече имат 2 деца.

4. Ким Кардашиан и Кание Уест – 18 млн. долара

Сватбата на Ким Кардашиан и Кание Уест, които се венчават през 2014 г., е една от най-разточителните със своите 18 милиона долара. Само роклята на булката e на стойност 2,7 милиона долара, а вечерта преди сватбата бъдещите съпрузи плащат сумата от по 8,500 на човек за нощувка на многобройното си семейство, което да остане на хотел в Париж. За да може разкошът да е пълен самолет взима семейството плюс 200 човека гости и ги транспортира  до Флоренция в Италия, където се провежда церемонията. Сред гостите на събитието са филмовите звезди Оуен Уилсън и Уди Харлсън, а на младоженците кумуват самите Джей Зи и Бионсе.

3. Принц Уилям и Кейт Мидълтън – 34 млн. долара

Тази сватба е изпълнена с великолепие и всички подходящи условия и удобства, за които може да мечтае някой. Принц Уилям и приятелката му Кейт Мидълтън, която по-късно стана херцогиня на Кеймбридж, бяха в центъра на вниманието на всички във Великобритания. През 2011 г. двамата се ожениха, беше организиран охолен спектакъл с много стил и класа. Двойката се венча в Уестминстърското абатство по традиция, а след това премина с каляска, теглена от коне, за устрoения им парад из улиците на Лондон. Разходите по сватбата се изчисляват на 34 милиона долара, като имаме предвид цветята на стойност 800 хиляди, 80 хиляди за сватбена торта и около 400 хиляди за роклята на Кейт. Сред гостите, разбира се, са много кралски особи, благородници и многобройна телевизионна публика, наблюдаваща събитието по цял свят.

2. Ваниша Митал и Амит Батия – 66 млн. долара

През 2005 г. се женят Амит Батия и Ваниша Митал, а когато си дъщеря на индийски магнат милиардер няма как да минеш със скромна церемония. Сватбата на двамата младоженци възлиза на 66 милиона долара. Поканите за събитието са изпратени в сребърни кутии, които съдържат самолетни билети и стаи в петзвезден хотел в Париж. Церемонията се извършва в двореца Версай, а след това, за да го отпразнуват, са пуснати фойверверки от… Айфеловата кула. На празненството в продължение на половин час пее Кайли Миноунг за сумата от 330 хиляди долара. За съжаление след това зрелищно представление Ваниша и Амит се развеждат през 2013 г.

1. Принц Чарлз и лейди Даяна – 110 милиона долара

Най-скъпата сватба в историята е тази на принц Чарлз и лейди Даяна, по-късно известна като принцеса на Уелс. Церемонията се състои в катедралата Св. Пол пред 3,500 души и е гледана от 750 милиона души по цял свят. Роклята на Даяна е покрита с 10 хиляди перли, а шлейфът е дълъг 7,5 метра. Церемонията е последвана от вечеря с 120 гости в Бъкингамския дворец. Хиляди хора излизат по улиците на Лондон в този ден и се поздравяват. Избухват в овации, когато младоженците застават на балкона на Бъкингамския дворец, за да поздравят хората. За нещастие бракът на принц Чарлз и лейди Даяна не продължава дълго, развеждат се една година преди трагичната смърт на принцесата на Уелс в автомобилна катастрофа. Тази сватба остава най-скъпата в историята.

Източник : Списание Форбс и XPRNC