Отслабнете с дишане – Edna.bg

3
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Защо ядем? Защото сме гладни, вероятно ще кажете. Да, но и защото сме нервни, стресирани, липсва ни обич, разбиране или интересно занимание, което да уплътни вечерите.

Когато храната е компенсация за други липси, за отслабването ще ви помогне не диета, а справяне с въпросните липси – емоционални или психологически.

Ще ви разкажем историята на френската учителка Мартин, която успяла да отслабне с 10 килограма за два месеца само чрез дишане.

Нейната история е много типична. Много стрес на работното място, защото Мартин преподавала в училище в предградията, колеги, които я потискат ежедневно и много малко свободно време.

Резултатът – успокояване с храна. Кифла за закуска, шоколад в междучасието и обилна вечеря като награда за преживяването на още един стресиращ ден.

Каквито и диети да пробвала, Мартин нямала успех, защото проблемът й бил не в храненето, а в стреса.

Нейният лекар д-р Дейвид О’Хер я посъветвал да опита нещо, наречено „сърдечна кохеретност“.

Това е състояние на синхрон между дишането и сърдечния ритъм.

Поддържането на максимална хармония между двата процеса е от изключително значение за психическото и физическото здраве.

Сърдечен ритъм в състояние на гняв

Сърдечен ритъм когато изразявате благодарност

При хармонично движение нивото на стрес намалява, дишането се подобрява, всички процеси в тялото протичат по-плавно.

За хора, подложени на стрес, умението да достигат до сърдечна кохерентност е от изключителна важност, за да се преодолеят последствията от напрежението върху тялото и психиката.

Редица изследвания показват, че овладяването на контрола над дишането и оттам и върху съредечната дейност намалява значително състоянията на депресия, панически пристъпи и тревожност.

А оттам се стига и до подбряване на здравословното състояние, щитовидната жлеза започва отново да работи нормално (тя произвежда хормоните, отговорни за стреса) и теглото е в норма.

Да се върнем на нашата учителка, мадам Мартин. Нейният лекар я посъветвал да диша три пъти на ден за по 5 минути по следния простичък начин:

Вдишване в продължение на 5 секунди, издишване в продължение на 5 секунди.

Вдишването трябва да е от корема, с пълни гърди, през носа. Издишването също е през носа.

Тялото трябва да е в покой, но не легнало. Достатъчно било тя да е седнала спокойно на стол, с двата крака, стъпили на пода.

След като усвоила това дишане, в рамките на две седмици, тя трябвало да започне да си представя стресовите ситуации от деня, докато продължавала да диша все така ритмично.

Това й помогнало да управлява реакциите на тялото си в напрегнатите ситуации от деня.

Така, само за няколко седмици, успяла да „неутрализира“ негативното влияние на колегите си върху настроението, а оттам и да намали емоционалното хранене.

Започнала да се чувства по-леко, да приема по-спокойно ежедневието си и да обръща повече внимание на храненето си.

Желанието за непрестанно ядене на сладко изчезнало, защото изчезнал и стресът, който я карал да се успокоява с вкусна храна.

Ако идеята да синхронизирате дишането и сърдечния си ритъм, за да сте по-здрави, по-спокойни и по-слаби, ви допадна толкова много, колкото и на нас, ето няколко практични съвета.

Използвайте хронометър или часовник със секундарник

Когато дишахме пробно по показания начин (5 секунди вдишване, 5 секунди издишване), използвахме хронометъра на мобилния телефон. Честно казано, бясно препускащите милисекунди не са най-успокояващото нещо за гледане, но ако се абстрахирате от тях, това е най-лесният начин за отмерване на времето.

Да отделяш 3 пъти на ден по 5 минути, за да се вслушват в тялото си, е най-хубавото безплатно удоволствие, което можете да си дадете. Освен това е полезно за здравето.

Още за дишането можете да научите от нашия йога инструктор Светла Иванова: