Специалисти за пореден път предупредиха потребителите на Windows Server 2003

3
Добави коментар
tedy79
tedy79

Специалисти по информационна защита за пореден път алармираха за опасността потребителите на сървърната система Windows Server 2003 да оставят уязвими своите клиенти.

Явно процесът по миграция за сървърните клиенти към по-нова система не върви съвсем, както при десктоп потребителите на Microsoft Windows, тъй като все по-често по страниците на различни медии, откриваме материали, в които специалисти предупреждават, че оставяйки системата без обновления, засягащи сигурността след юли месец, застрашава сигурността. А и десктоп потребителите в общи линии отговарят само за себе си, докато управляващите сървърни системи носят отговорност за своите клиенти.

През 2014 г. кръпките по сигурността, издадени за сървърната система на Microsoft са били 61, а само за тази година те са вече 25. Това кара специалисти да предполагат, че лятото ще е доста горещо за администриращите Server 2013 системи. Пиер де Паоли от Symantec заявява, че системата ще е най-несигурната система от инсталираните след като 14-ти юли настъпи.

Доклад показва, че въпреки предупрежденията, 30% от анкетираните организации възнамеряват да продължат да разчитат на Server 2003 и след 14.07. Това означава, че ще има 2.7 млн. незащитени сървъра. Изследването е проведено от Bit9 и засяга 500 малки и средни компании в САЩ и Великобритания. Същото изследване е открило, че 13% от компаниите все още не са направили така очаквания преход. И това са само официалните цифри. Данни за реалната картина – няма.

Присъствието на морално остаряла сървърна система в средата на предприятието представлява „слабо звено“, което предоставя отворена врата за хакерите, които ще има възможност да компрометират цялото предприятие, споделя Самад Али, вицепрезидент на HP Solutions. „С безопасността шега не бива, както може да видим от последните заглавия в медиите“, споделя той.

„Незащитените системи подлагат под опасност организацията от кражба на данни, загуба на критично важна и конфиденциална информация и риск за самия бизнес, като невъзможност за изпълнението на критично важни операции и транзакции или доставянето на услуги на клиентите на тези организации – всички те с потенциал да подронят доверието на клиентите в организацията и да разрушат изградената досега репутация на компанията“, споделя де Паоли. Освен това, добавя той, един успешен пробив ще струва допълнително средства и усилия с тези, които ще бъдат вложени за възстановяване на целостта на системите и мрежата, провеждането на разследване на инцидента и потенциални разходи по дела, заведени към компанията от страна на нейните клиенти за претърпени загуби.