Приказки с Владо Карамазов – Edna.bg

4
Добави коментар

Владо Карамазов

Снимка:
Личен архив

Владимир Карамазов е един от най-обичаните и популярни актьори на Народния театърр влязъл под кожата на Казанова и още редица герои от световната литература. Напоследък, освен на обичайната му сцена можем да го гледаме и в Сатиричния театър, където заедно с най-добрите си приятели – Захари Бахаров и Юлиан Вергов, играе в поставките “АРТ”, “Спанак с картофи” и “Дакота”.

След участието си в „Приказки за симфоничния оркестър“ в края на миналия сезон на Фортисимо Фамилия, сега Владо ще ни разкаже историята на гениалния руски композитор Пьотр Илич Чайковски в най-новата продукция на програмата – „Портрет на Чайковски: Дете от стъкло“.

След участието ти в „Приказка за симфоничния оркестър”, организиран от Фортисимо Фамилия миналата година, в края на месец май ти отново ще се включиш в програмата и ще бъдеш част от екипа на концерта-спектакъл „Портрет на Чайковски: Дете от стъкло”. Кой беше първият ти досег с класическата музика и как те привлече Фортисимо?
Фортисимо е страхотна инициатива. Видях малки деца, които са запалени по класическата музика. Знаят много неща за инструментите, за композиторите. Това адски ме учуди! Радвам се, че в България има хора, които се грижат за това децата да знаят и да ги учат да харесват качествените неща. Така се възпитава вкус. Аз харесвам класическата музика отдавна. Фен съм на балетните спектакли.

Какви мисли навява у теб Симфония №6 на Чайковски и как си представяш живота на този велик композитор?
Успокоява ме. По-принцип тази музика ме успокоява. И като я слушам се радвам, че не харесвам пошлата музика. Винаги си казвам ”Браво на мен, че харесвам това, а не онова – гадното”. Колкото до Чайковски те са гении, които в днешното врем не съществуват. Огромни светове които ги няма. Слава богу, че творчеството им съществува.

За първи път Чайковски ще бъде представен пред българските зрители по новаторски и интерактивен начин, с участието на Софийска филхармония и актьор на сцената. Изненада ли те снещо детската публика досега?
Много са интелигентни и умни. Чакащи да видят и да научат. Тази публика е най-взискателната. С децата трябва да се внимава. Не можеш да ги излъжеш лесно.

Известен си със своята желязна дисциплина по време на снимки и в театъра. Мислиш ли, че добрата организация е част от таланта на артиста?
О да! Без дисциплина всичко е долна аматьорщина. Без дисциплина не могат да се постигнат високи резултати. Таланта е нищо без характера и осъзнаването, че тази професия е доста отговорна. Даваш пример на хората. Много е важно да си организиран и сериозен.

Имаш ли впечатления как класическата музика въздейства на тийнейджърите, които са подложени на десетки други изкушения ежедневно?
Нямам, но съм сигурен, че поколенията, които Фортисимо обучава и образова в това изкуство, ще са умни, интелигентни и хора с висок естетически вкус. Те няма да слушат чалга, а ще са фенове на класическата музика. Сигурен съм!

Ако беше музикант, на кого би искал да приличаш?
На никой. Просто искам да съм пианист. Мечта, която няма да може да се осъществи в този мой живот. Ще стискам палци за някой следващ.

Какво да очакваме по време на концерта на 30 май?
Всичко. И много настроение, защото ние искрено се забавляваме.