Какво е гликемичен индекс и има ли той значение при диета? – Edna.bg

3
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

За висок и нисък гликемичен индекс говорим, когато имаме храна, богата на въглехидрати

Снимка:
Thinkstock

Напоследък върху опаковката на все повече и повече хранителни продукти в търговските мрежи пише „Нисък гликемичен индекс“. И ние асоциираме този надпис навярно с нещо, което е по-полезно за нас.

Но какво всъщност представлява той, как се измерва при отделните храни и какво е значението му, ако сме на диета – разказва ни Мартин Димитров от онлайн поредицата „Muscle Damage“ във сайта Vbox7. 

Гликемичният индекс е мерна единица, която отразява с какво ниво се покачва кръвната ни захар при консумация на храни, съдържащи въглехидрати. Но истината е, че за да бъде актуална тази мерна единица, трябва да консумираме единствено въглехидрати. А това не е нито правилно, нито здравословно за хранителния ни режим.

Важно е да знаем, че когато храната, богата на въглехидрати, се съчетае с друг хранителен продукт (например богат на протеин) гликемичният индекс вече е различен.

Ако любима наша въглехидратна храна притежава висок гликемичен индекс, това не бива да ни притеснява – дори и да сме на диета. Съчетана по подходящ начин, например с пилешка пържола на скара и зелена салата със зехтин, тя ще се усвои много по-лесно и ефективно от организма ни.

Според таблицата с гликемичния индекс на храните – морковите и динята са храни с висок гликемичен индекс, докато пълнозърнестите спагети и хляб, кафевият ориз са храни с нисък гликемичен извод. Ако сте решили да отслабвате обаче, сами можете да направите съпоставка кое би се отразило по-добре на формата ви – 300 грама салата от моркови или 300 грама паста?

Във видеото, което споделяме с вас, можете да научите още няколко важни факта за гликемичния индекс и доколко трябва да се съобразяваме с неговите стойности в храните:

Вижте още интересни видеа от официалния профил на „Muscle Damage“ във Vbox7.com.

Aко търсите вдъхновение и идеи за подходящи упражнения за влизане във форма, посетете нашата тематична рубрика „Във форма“ ТУК, в която ще видите нагледно как да тренирате всички мускулни групи на тялото.