Британската писателка Прия Базил ще изнесе лекция в СУ

8
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Британската писателка от индийски произход  Прия Базил ще посети България. Тя е приела поканата на издателство „ICU”, което  публикува романа й „Загадъчната логика на сърцето“. Базил ще изнесе лекция на 25 май от 18 ч в Британската библиотека на Софийския университет. Водещ на представянето ще бъде проф. Евгения Панчева.

Програмата на Прия Базил включва премиери на романа й в Пловдив (22 май, 19 ч, къща музей „Атанас Кръстев – Начо Културата“) и София (24 май, 15 ч. НДК,  ляв полуетаж).

В „Загадъчната логика на сърцето“ авторката  се отдалечава от личната си биография, но третира теми, които са й изключително близки. Част от предизвикателството, което поставя пред себе си, е да изобрази несъвместими с мирогледа й характери и нагласи. Атеист, тя се вглежда с топлота и разбиране в природата на силно религиозния човек; пацифист, се опитва да проумее мотивацията на хора, които позволяват нелегалната търговия с оръжие да процъфтява; безнадежден романтик, създава героиня, която е отдадена на любовта си, но избира да измени на поривите на сърцето си. С този роман Прия Базил поставя въпроса наистина ли любовта побеждава всичко.

„Как е възможно в ХХІ век – се пита тя, – да отхвърляме хора, защото имат различна религия или етнос  или защото изглеждат по различен начин? Романът отчасти се опитва да отговори на този въпрос. Разбира се, еднозначен отговор книгата не дава. Но се опитва.“

Прия Базил е родена в Лондон през 1977 година. Детството и младежките си години прекарва в Найроби, Кения, където семейството й, по произход от Индия, се мести да живее. Завършва английска филология в Бристолския университет, след което, твърде респектирана от творбите на литературните си кумири, за да се осмели да пише сама, започва да работи в рекламата. Три години по-късно се зарича никога повече да не се обвързва с работа в офис.

Когато партньорът й, немският журналист Матиас Фридрих, я кани да живее с него в Берлин и да напише романа, за който отдавна мечтае, Прия напуска работата си и скача в неизвестното. Лондон, Найроби, Берлин, Делхи – смяната на дома и пътуванията й спечелват определението „британско-кенийска-индийска писателка, пребиваваща в Берлин“.

Две години след преместването й в Германия, се появява романът й „Страст и аромат“ (Ishq and Mushq, 2007), който до голяма степен разказва за собствения й живот – пътешествията на героите й между Индия, Кения и Великобритания, са отражение на миграцията на собственото й семейство. Този дебют е удостоен с няколко номинации за престижни литературни награди, сред които Commonwealth Writers’ Prize и IMPAC Dublin Literary Award.