Копривата – чудо на природата – Edna.bg

8
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Пролетта дойде и се “хванахме” за зеленото.

Покрай традиционните салати, спанак, пресен лук и чесън, често неглижираме копривата.

Мъхестото растение буди респект и дори неприязън у някои хора заради парещите си листенца и особения вкус.

Но тя е истинско чудо на природата. Освен че е изключително полезна за здравето, тя намира приложение и в различни технологии. От нейните влакна се произвеждат платове за дрехи, въжета, чували, които не отстъпват по качество на памучните, ленените, конопените. След зимата, когато организмът на малки и големи е изтощен от студа и настинките, копривата е прекрасно средство за възстановяване и укрепване на организма.

Малко известен факт е, че копривата съдържа доста протеини, включително и незаменимите (не се произвеждат в организма, трябва да се внесат с храната) лизин, треонин, аргинин, метионин, левцин, валин, фенилаланин, изолевцин. Това я прави изключително ценна за подрастващите и вегетарианците. Съдържанието на  белтъчини в прясната коприва е 3.8%, докато в изсушената е цели 25%! За сравнение в месото те са средно 16-18%.

Копривата е и хранителна поради съдържанието на въглехидрати – 6% (фруктоза, глюкоза, захароза), и полиненаситени мастни киселини – 0.5%.

Копривата е мощен антиоксидант, тъй като понижава киселинността в организма. Знае се, че именно киселата среда е причина за развитието на повечето болести. Това действие се дължи и на многото витамини в нея.

Изключително богата е на витамин С – два пъти повече отколкото в лимоните и касиса. Витамин А, отговорен за красотата на кожата и здравината на лигавиците, е много повече отколкото в морковите. Копривата е от растенията с най-високо количество на витамин К, играещ ключова роля в кръвосъсирването. Затова тя се използва под формата на запарка за пиене при всякакъв вид кръвотечения, включително при деца с чести кървения от носа.

Поради богатството си на витамини от В групата, копривата е прекрасно средство за успокоение на нервната система, включително и при деца с трудно заспиване, раздразнителни, неспокойни. Освен почти всички витамини, копривата съдържа и ценни минерали – желязо, калий, калций, магнезий, хром, цинк, селен, мед и др.

Специално внимание се обръща на високото съдържание на желязо. Близо 1/3 от децата страдат от явен или скрит дефицит на желязо с всички последствия от това – анемия, често боледуване, рагади и кожни проблеми. Природата ни предлага идеален заместител на лекарствата за профилактика и лечение на тези състояния. Включете копривата в менюто на децата и няма да сбъркате. Сухата коприва съдържа полезните вещества в по-висока концентрация и за капризните деца тя е по- подходяща, например като се прибавя по няколко лъжички стрита към други ястия. Разбира се, прясната е много полезна, но за добър ефект трябва да се консумира в по-големи количества.

Листата на копривата съдържат и други ценни вещества –хлорофил, флавоноиди, гликозиди, фитонциди, дъбилни вещества, органични киселини. Известно е, че хлорофилът има изразено тонизиращо въздействие върху организма, стимулира възстановяването на тъканите, потиска растежа на вредните бактерии, укрепва сърдечно-съдовата система.

Счита се, че зелените растения и в частност копривата са основни антиракови храни. В копривата се намира и пептидно вещество, което стимулира дейността на черния дроб, слезката и червата и благоприятства детоксикацията на организма. Фитостеролът намалява лошия холестерол, има противотуморно действие и спира косопада.

Копривата може да се използва прясна за готвене, като сок, запарка и изсушена. С нея се приготвят супи, омлети, каши, кюфтета, с ориз, с други зеленчуци, с агнешко и с каквото се сетите. Не се страхувайте от суровата коприва. Когато е блиндирана или много добре смачкана, нейният парещ вкус изчезва. Най-вкусна е младата, крехка коприва, особено връхчетата.