Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал видяна 291 коментари 0

3
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Световни имена във винения бранш ще бъдат част от журито, което ще оценява вината на Балканския международен винен конкурс и фестивал ( BIWC) 2015. В екипа на оценяващите ще влезе Джулия Хардинг MW, „дясна ръка“ на Джансис Робинсън MW, световно име във винения бранш. Освен вината на конкурса Джулия Хардинг ще дегустира и вината, които участват във Фестивала на BIWC. Oбширна статия за Балканските вина, дегустирани на фестивала ще бъде публикувана във втората по популярност винена медия в света с над 1 милион посещения дневно www.jancisrobinson.com

Следващото световноизвестно име е Род Смит MW, който ще бъде панелен съдия по време на конкурса, както и ще води Майсторски клас на тема „La vie en rose” (Животът в розово) – сравнителна дегустация на 3 френски розета от Прованс и 3 Балкански розета с подобни качества. Още едно име ще допълни комисията – това на винения експерт Ясен Захариев от DiVino, който се утвърди като един от най-добрите дегустатори на BIWC през годините. Съзвездието от винени оценители ще се увенчае и с още едно име, което вече е доста разпознаваемо във винената индустрия и в България, това на Константинос Лазаракис MW, единствения Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, председател на конкурса.

Винени търговци и журналисти от Холандия, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения, Македония и България допълват палитрата от винени експерти, които ще посетят София.

Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано и от още един интересен формат – “BALKAN FLAVORS”, изложение за Кулинарни Туристически Атракции организирано от Софийския филиал на Асоциация „Балкания – Балканска Асоциация за Алтернативен Туризъм“ , основана през 2009 година в Скопие. Тя е една от най-активните НПО в сектора на алтернативния и устойчив туризъм не само в Македония, но и на Балканите като цяло. Целта на това изложение е да допринесе за популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

„Очакваме над 100 винени производители да се включат в четвъртото поредно издание на Балканския винен конкурс и фестивал (28-31 май, 2015), съобщи директорът на форума Галина Нифору. Това е най-мащабния форум за Балкански вина, като тази година конкурса привлече вина и от Мексико и Абхазия. Може би е време да помислим и за неговото разширяване. Имаме покана от престижната федерация на най-значимите световни винени конкурси ВИНОФЕД да станем член, като поканата ни беше отправена лично от нейния президент г-н Жислен Лафлам. Това е голяма чест за нас и показва правилния път на развитие на BIWC, с основна цел популяризиране и налагане на вината в най-стария винен регион в света.“