Причината за свиването на българския износ не е ембаргото, а сривът на руската икономика*

10
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Да си български производител, изнасящ за Русия, не изглеждаше никак приятно занимание в началото на август 2014 г. Именно тогава Руската федерация въведе ембарго за внос на някои групи стоки, а много производители започнаха да изчисляват евентуални преки и косвени загуби. Седем месеца по-късно вече е доказано – да си български производител, изнасящ основно за Русия, наистина е трудно, но това няма почти нищо общо с контрасанкциите на Москва. Данните на Националния статистически институт (НСИ) към февруари наистина показват значителен спад на българския износ (около 18% на годишна база). Числата и експертите обаче са категорични: основната причина е сривът на руската рубла и изтичането на валута, което отне голяма част от разполагаемия доход на руснаците.

Всъщност още предварителните експертни анализи, правени веднага след въвеждането на мярката, показваха, че прекият ефект от руските санкции върху българския износ няма да е особено голям. Просто защото, от една страна, Русия не е толкова голям пазар за български стоки, а от друга – продуктите в забранителният списък са пренебрежителна част от общия експорт. В първия си вариант той включваше почти всички месни продукти (говеждо, свинско, птиче месо и някои колбаси), мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, риба и ракообразни, както и някои преработени селскостопански продукти. Малко по-късно отпадна забраната по отношение на безлактозни мляко и млечни продукти и някои зеленчуци за посев (картофи, лук, грах и хибридна сладка царевица).

От годините назад в България е останал митът за „необятния руски пазар“, който е изключително важен за търговския баланс на страната ни. Всъщност националната статистика показва, че едва след 2010 г. този пазар става малко по-привлекателен за местни производители и се движи около 1 млрд. лв. Това бе свързано с рецесията в еврозоната и желанието на износителите да търсят нови възможности, с които да компенсират свиването на търсенето от страна на държавите от ЕС. Преди това има години, през които експортът в посока Русия е почти символичен. Съотношението внос/износ е 10 към 1 в полза на руския експорт към България. Основно страната ни продава медикаменти (предимно лекарства), машинни елементи и машини, вино, горива, електротабла, както и козметика. За сметка на това получаваме суровини, чиято стойност понякога надвишава 10 млрд. лв. годишно – най-вече в зависимост от цената на петрола.

Още на capital.bg

*Оригинално заглавие – Колко е страшно руското ембарго